CVK lems par parakstu vākšanas izsludināšanu

Šodien notiks Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) sēde, kurā paredzēts lemt par parakstu vākšanas izsludināšanu tautas nobalsošanas ierosināšanai par apturētajiem likumiem „Grozījumi likumā „Par valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009.gada līdz 2012.gadam””, „Grozījums likumā „Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”” un „Grozījumi likumā „Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam””.

CVK parakstu vākšana jāizsludina, jo šodien laikrakstā „Latvijas Vēstnesis” ir publicēts Valsts prezidenta paziņojums par šo likumu publicēšanas apturēšanu uz diviem mēnešiem.

Saskaņā ar likumu „Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu” šajā laikā jānotiek trīsdesmit dienu parakstu vākšanai, kuras laikā jānoskaidro, vai tautas nobalsošanas sarīkošanu par apturēto likumu atcelšanu atbalsta ne mazāk kā viena desmitā daļa no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita.

Pēdējās Saeimas vēlēšanas Latvijā notika 2010.gada 2.oktobrī, un balsstiesības tajās bija 1 532 319 pilsoņiem. Tādējādi, lai apturētie likumi tiktu nodoti tautas nobalsošanai, parakstu vākšanā jāpiedalās vismaz 153 232 vēlētājiem.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais