Pilnveidos biometrijas datu apstrādes sistēmu

Valsts sekretāru sanāksmē(VSS) izsludināts Biometrijas datu apstrādes sistēmas likumprojekts(likumprojekts). Likumprojekta izstrādes mērķis ir novērst konstatētās nepilnībās pašreiz spēkā esošajā Biometrijas datu apstrādes sistēmas likumā(likums), nodrošinot normatīvā regulējuma uztveramības uzlabošanu un efektīvu sistēmas izmantošanu.

Likumprojekts paredz pašlaik spēkā esošā likuma normas, kas attiecas uz Biometrijas datu apstrādes sistēmā(sistēma) iekļaujamo datu apjomu, iestādēm, kurām sistēmā dati jāiekļauj, datu glabāšanas termiņiem un to iekļaušanas, aktualizēšanas un dzēšanas kārtību, kā arī iestāžu loku un kārtību, kādā šīs iestādes likumā noteikto mērķu sasniegšanai izmanto sistēmā uzkrātos datus, pārnest uz attiecīgiem Ministru kabineta noteikumiem.

Papildus tam, likumā ir paredzēts deleģējums Ministru kabinetam noteikt apjomu, kādā iestādes izmantos sistēmu likumā noteikto mērķu sasniegšanai, kā arī prasības sistēmā iekļaujamo biometrijas datu kvalitātei, lai varētu nodrošināt efektīvu sistēmas izmantošanu, savukārt deleģējums noteikt datu iegūšanas kārtību būtu no likuma svītrojams.

Latvijā

Šorīt, 19. septembrī, pie Saeimas ēkas ar emocionāliem reto slimību pacientu stāstu lasījumiem tika pievērsta Saeimas deputātu uzmanība akūtajam finansējuma trūkumam reto slimību ārstēšanai Latvijā. Ignorējot Ministru kabineta (MK) apstiprināto Reto slimību plānu 2023. – 2025. gadam, tiek apdraudēta esošo pacientu terapijas turpināšana un tiek liegta iespēja uzsākt ārstēšanu jauniem pacientiem, vēstīts reto slimību pacientu pārstāvju paziņojumā medijiem.