Partijas ar veloceļveža atklāšanu pieminēs Berlīnes mūra krišanu

14.oktobrī, notiks velotūrisma ceļveža "Dzelzs priekškara maršruts'' ("Iron Curtain Trail") atvēršanas pasākums Latvijā, kurā piedalīsies Eiropas Parlamenta deputāts un Apvienības ''Tēvzemei un Brīvībai''/LNNK valdes priekšsēdētājs Roberts Zīle (ECR grupa), LR vides ministrs un Zaļo un Zemnieku savienības valdes priekšsēdētājs Raimonds Vējonis, kā arī Latvijas Zaļās partijas līdzpriekšsēdētājs Viesturs Silenieks.

Pasākumā piedalīsies arī velomaršruta idejas un grāmatas autors, Eiropas Parlamenta deputāts no Vācijas Zaļo partijas Mihaels Krāmers (Michael Cramer), kurš ir Roberta Zīles kolēģis EP Transporta un tūrisma komitejā, kur abi deputāti bieži kopīgi atbalstījuši videi draudzīgas transporta politikas iniciatīvas, informē TB/LNNK preses sekretārs Rolands Pētersons.

"Dzelzs priekškara maršruts" ir unikāls velotūrisma maršruts, kas stiepjas cauri visai Eiropai - no Melnās līdz Barenca jūrai - atbilstoši vēsturiskajai dzelzs priekškara robežlīnijai. Maršruts pa jūras piekrasti stiepjas arī cauri Baltijas valstīm un Rīgai. Jaunais velotūrisma ceļvedis ietver maršrutu kartes, vēsturisku objektu aprakstus un foto materiālus. Tas ne tikai popularizē pārrobežu ekotūrismu un riteņbraukšanu kā videi draudzīgu transporta un tūrisma veidu, bet arī sniedz interesantas vēstures liecības un palīdz apjaust vēsturisko pieredzi, ko dzelzs priekškars nesis cilvēkiem abās tā pusēs.

Kopumā tiks izdoti trīs ceļveži - par katru Dzelzs priekškara maršruta" daļu. Šī ir pirmā daļa, kurā ietverts velomaršruta posms no Barenca jūras līdz Vācijas un Polijas robežai. Ceļvedi pagaidām iespējams iegādāties izdevēja mājas lapā www.esterbauer.com.

Lai popularizētu riteņbraukšanu, kā arī pieminētu Berlīnes mūra krišanas divdesmito gadadienu, pasākuma dalībnieki dosies velobraucienā no Berlīnes mūra fragmenta Kronvalda parkā (Elizabates ielā pie Pasaules tirdzniecības centra) līdz izdevniecības ''Valters un Rapa'' grāmatu namam.

Kā uzsver viens no pasākuma rīkotājiem, TB/LNNK priekšsēdētājs Roberts Zīle, "Berlīnes mūra krišana ir dziļi simbolisks notikums. Tā iezīmēja apspiestības laikmeta beigas Austrumeiropas tautām un atjaunoja komunistiskā režīma dēļ pārrauto Eiropas vienotību. Šodien, iepazīstinot ar "Dzelzs priekškara maršrutu", kas vienlaikus ir gan emocionāls velobrauciens "cauri Eiropas vēsturei", gan ļoti praktisks karšu ceļvedis, mēs no jauna simboliski apliecinām Eiropas vienotību neatkarīgi no mūsu valstiskās un partejiskās piederības. Turklāt mēs izvēlamies velobraucienu kā formu, kas apliecina mūsu kopējās vērtības - brīvību, neatkarību, pašcieņu, rūpes par vidi un nākamajām paaudzēm".

Latvijā

Nacionālie bruņotie spēki (NBS) mācās no komunikācijas kļūdām nesenā Krievijas militārā drona incidenta laikā, piektdien intervijā Latvijas Radio pauda NBS Apvienotā štāba Informācijas analīzes un vadības departamenta priekšnieks, pulkvedis Māris Tūtins.

Svarīgākais