Labklājības ministrijai cita ideja ģimenes pabalsta reformai

Precīzu aprēķinu, kā, reformējot ģimenes valsts pabalstu, varētu mainīties nodokļu slogs ģimenēm ar bērniem, pagaidām Labklājības ministrijai (LM) nav. Ģimenes valsts pabalsta reforma ir tikai koncepta variantā, tā Neatkarīgajai paskaidro ministrijā.

Labklājības ministre Ilona Jurševska (ZZS) nākusi klajā ar jaunu ierosmi, ko darīt ar ģimenes valsts pabalstu (pašlaik astoņi lati par bērnu), proti, to nākamgad varētu aizstāt ar nodokļu atlaidēm strādājošiem vecākiem un pašvaldību sociālo palīdzību nestrādājošiem un trūcīgiem vecākiem. «Šobrīd būtiski nodrošināt, lai reformas rezultātā neciestu neviena sociālā grupa,» skaidro Marika Kupče, LM speciāliste. Viens no iespējamiem virzieniem ir atbalsts ekonomiski aktīvām ģimenēm ar bērniem, izmantojot iedzīvotāja ienākuma nodokļa atvieglojumu par apgādībā esošu bērnu.

Šogad bija plānots 11,5 miljonu latu ietaupījums, reformējot ģimenes pabalstu, bija iecerēts to maksāt tikai trūcīgām ģimenēm, taču dubultā apmērā. Pēc šāda valdības uzdevuma LM piedāvāja reformas variantus, taču pēdīgi paziņoja, ka «maksāt šo pabalstu dubultā apmērā tikai trūcīgiem nav pieņemams», un atteicās no reformas koncepcijas. Pašreizējā ekonomiskajā situācijā vispiemērotākais risinājums ir nodokļu atvieglojumi, tagad uzskata LM. Šāds risinājums saskan ar Ģimenes pamatnostādnēm, kur piedāvāts noteikt iedzīvotāja ienākuma nodokļa atvieglojumu par apgādībā esošu personu 50% apmērā no minimālās algas. Tie būtu 100 latu pašreizējo 70 vietā. Savukārt tās ģimenes, kuras neatrodas darba tirgū, kā arī ģimenes ar ienākumiem līdz 300 latiem, kurām apgādībā ir vairāk nekā trīs bērni, ģimenes valsts pabalsta ekvivalentu varētu saņemt, izmantojot pašvaldību sociālo palīdzību. Precīzu aprēķinu par iespējamajiem ietaupījumiem LM gan pašlaik vēl nav. Pēc I. Jurševskas publiskiem izteikumiem, šādas izmaiņas varētu dot līdz pat 24 miljoniem latu.

I. Jurševska tolaik pauda viedokli – ja tiek likvidēts ģimenes valsts pabalsts, pretī jādod kompensējoši mehānismi. Proti, jāpalielina atbalsts ekonomiski aktīvajām ģimenēm un nodokļu; atvieglojumi par apgādībā esošām personām jeb neapliekamais; minimums, kas nosegtu pašreizējo ģimenes valsts pabalstu – astoņus latus par bērnu.

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.

Svarīgākais