Pirmdien notiks pirmā jaunievēlētās CVK sēde

11.aprīlī, notiks pirmā jaunievēlētās Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) sēde, kurā saskaņā ar likumu „Par Centrālo vēlēšanu komisiju” komisijas locekļiem no sava vidus aizklātā balsojumā jāievēl komisijas priekšsēdētāja vietnieks un sekretārs.

Pēc CVK amatpersonu vēlēšanām sēdes darba kārtībā iekļauts arī jautājums par šā gada 29.martā CVK iesniegtā likumprojekta „Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē” parakstītāju pārbaudes rezultātiem un parakstu vākšanas izsludināšanu.

Jau ziņots, ka saskaņā ar parakstu pārbaudes rezultātiem likumprojekta „Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē” ierosinājumu ir parakstījuši 10140 balsstiesīgi pilsoņi, un parakstītāju skaits ir pietiekams, lai CVK varētu izsludināt 30 dienu parakstu vākšanu Satversmes grozījumu projekta ierosināšanai. Šajā laikā parakstīties par Satversmes grozījumu projektu vēlētāji varēs pašvaldību noteiktajās parakstu vākšanas vietās Latvijā un Latvijas Republikas diplomātiskajās un konsulārajās pārstāvniecībās ārvalstīs.

Lai likumprojektu „Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē” varētu iesniegt Saeimā, likumprojekta ierosinājums jāparaksta ne mazāk kā vienai desmitajai daļai no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo pilsoņu skaita jeb vismaz 153 232 vēlētājiem. Ja Saeima vēlētāju iesniegto Satversmes grozījumu projektu pieņems bez satura labojumiem, tas stāsies spēkā. Ja Saeima to noraidīs vai grozīs, būs jārīko tautas nobalsošana.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais