Ašeradenam dos otro iespēju apvienot LTV un Latvijas Radio

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija nosūtījusi uzaicinājumu visiem mediju ekspertiem, kuri septembrī piedalījās premjera Valda Dombrovska (JL) rīkotajā apspriedē par sabiedrisko mediju apvienošanu.

To vidū ir arī bijušais a/s Diena prezidents Arvils Ašeradens. Tas nozīmē, ka A. Ašeradenam ir dota otra iespēja tikt pie Latvijas Televīzijas (LTV) un Latvijas Radio (LR) apvienošanas procesa vadīšanas.

To, kas vadīs Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas veidoto darba grupu, tās priekšsēdētāja Ingrīda Circene (JL) pagaidām nevar nosaukt, jo nav zināms, kuri no aicinātajiem ekspertiem atsauksies. Pie premjera kā mediju eksperti devās A. Ašeradens, Latvijas Universitātes Komunikācijas studiju nodaļas vadītāja Inta Brikše, Rīgas Stradiņa universitātes žurnālistikas programmas vadītāja Anda Rožukalne, žurnālisti Jānis Domburs un Edijs Bošs, portāla politika.lv redaktors Dmitrijs Petrenko un Latvijas Reklāmas asociācijas prezidents Ģirts Ozols.

"Faktiski mēs esam nosūtījuši aicinājumu visiem ekspertiem. Darba grupā aicinām arī Saeimas frakciju pārstāvjus, protams, Nacionālās radio un televīzijas padomes (NRTP), LTV, LR un Saeimas juridiskā biroja pārstāvjus," Neatkarīgajai skaidro I. Circene.

Viens no iepriekšējiem premjeriem Andris Šķēle (TP) Neatkarīgajai norādīja, ka A. Ašeradenu "vispār nevarētu laist klāt neviena uzņēmuma vadībai. Diena bija finansiāli neveiksmīgs uzņēmums. Ar sabiedrisko mediju apvienošanu jānodarbojas NRTP".

NRTP jau aktīvi izstrādā sabiedrisko mediju apvienošanas projektu. Pašlaik projekta līmenī izstrādātajā plānā izdalītas astoņas apakšfunkcijas, kur iekļautas tās funkcijas, kuras jau ir iespējams sākt apvienot. Piemēram, vienotas atalgojuma sistēmas ieviešana un budžetu plānošana. Katrai no astoņām funkcijām no padomes būs izvirzīts kāds atbildīgais, kā arī tiks noteikts termiņš, līdz kuram uzdevums jāveic. Padomes sagatavotais plāns vērsts uz pasākumiem, lai lietderīgāk izmantotu resursus un radītu vienotu sistēmu gan lietvedībā, gan grāmatvedībā, gan atalgojumā, atsaucoties uz NRTP priekšsēdētāja vietnieci Daci Bucenieci, ziņo LETA. Šo plānu publiskos nākamajā nedēļā.

Pagaidām nav zināms, kad Saeimas veidotā darba grupa sanāks uz pirmo sanāksmi, taču, pēc I. Circenes ieskatiem, to vajadzētu izdarīt jau oktobrī un pirmos secinājumus vajadzētu izteikt tuvāko triju mēnešu laikā.

Neatkarīgā jau ziņoja, ka pēc premjera biroja iniciatīvas veidot LTV un LR apvienošanas darba grupu, kuru varētu uzticēt vadīt A. Ašeradenam, izgāza NRTP un sabiedrisko mediju vadība, norādot, ka šādai iniciatīvai ir jānāk no Saeimas vai NRTP.