Saeimas rudens sesijas pēdēja sēde: kādus lēmumus šodien pieņēma deputāti? [papildināts 12:37]

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Rīt, 22. decembrī, noslēgsies Saeimas rudens sesija, kura sākās 4. septembrī. Šodien Saeimā notika kārtējā parlamenta sēde, kādus lēmumus šodien pieņēma deputāti?

Krietni ierobežos iespējas suni turēt piesietu

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas cita starpā paredz krietni ierobežot iespējas suni turēt piesietu.

Par grozījumiem Saeimai vēl būs jābalso galīgajā lasījumā.

Likumā paredzēts noteikt, ka suni aizliegts turēt piesietu, izņemot mājas (istabas) dzīvnieku labturības un aizsardzības jomu regulējošos normatīvajos aktos minētus gadījumus

Atbalsta līguma denonsēšanu ar Krieviju par tiesiskās palīdzības sniegšanu

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja Nacionālā apvienības (NA) parlamenta frakcijas iesniegto likumprojektu, kas paredz denonsēt līgumu starp Latviju un Krieviju par tiesisko palīdzību un tiesiskajām attiecībām civillietās, ģimenes lietās un krimināllietās.

Par likumprojektu "Par Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas līguma par tiesisko palīdzību un tiesiskajām attiecībām civillietās, ģimenes lietās un krimināllietās denonsēšanu" Saeimai vēl būs jābalso galīgajā lasījumā.

Pieņem grozījumus, kas ļaus uzteikt darbu valstij nelojāliem darbiniekiem

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Valsts pārvaldes iekārtas likumā, kas ļaus valstij nelojālus darbiniekus atbrīvot no darba, ja nebūs ievērots lojalitātes Latvijas un Satversmei pienākums.

Saeima būtiski maina principus, pēc kādiem kopējā tīklā varēs nodot mājsaimniecību saražoto elektroenerģiju

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, ar kuriem būtiski mainīti principi, pēc kādiem kopējā tīklā varēs nodot mājsaimniecību pašu saražoto elektroenerģiju.

Pieņemtās izmaiņas nosaka, ka turpmāk uzkrājums tiks veidots nevis kilovatstundās, bet eiro izteiksmē atbilstoši elektroenerģijas cenai konkrētajā brīdī tirgū. Likumā elektroenerģijas neto uzskaites sistēmas darbības periods jeb beigu termiņš noteikts līdz 2029.gada 28.februārim.

Nosaka izņēmumus kļūšanai par tiesnesi vai prokuroru, ja kriminālpārkāpums izdarīts aiz neuzmanības

Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus likumā "Par tiesu varu", kas atbilstoši Satversmes tiesas (ST) spriedumam pieļaus izņēmuma iespējas kļūt par tiesneša amata kandidātu, ja kriminālpārkāpums būs izdarīts aiz neuzmanības un būs izpildīti citi likuma nosacījumi.

Tāpat Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma līdzīgus grozījumus Prokuratūras likumā attiecībā uz prokuroriem.

Ar likumu aizliegs Latvijas izlasēm spēlēt pret Krievijas vai Baltkrievijas izlasēm

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Sporta likumā, kuros atbilstoši Sporta apakškomisijas vadītāja Dāvja Mārtiņa Daugavieša (JV) priekšlikumam paredzēts noteikt, ka Latvijas izlasēm aizliegt spēlēt pret Krievijas vai Baltkrievijas valsts izlasēm, ja tās piedalās sacensībās zem sava karoga vai neitrālā statusā.

Parlaments noraida opozīcijas aicinājumu Čakšai skaidrot IZM iepirkumus par "pašsaprotamām ministrijas funkcijām"

Saeima šodien noraidīja opozīcijā esošā "Apvienotā saraksta" (AS) pieprasījumu izglītības ministrei Andai Čakšai (JV) skaidrot Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) 2023.gadā izsludinātos un noslēgtos iepirkumus.

Pieprasījumā AS pauda, ka daudzos gadījumos IZM izsludināto iepirkumu līgumu priekšmets ir cieši saistīts ar darbības jomām, kurās jāstrādā būtu pašai ministrijai, piemēram, pasūtīts personālvadības audits "Personāla atlases process un tā pilnveide Izglītības un zinātnes ministrijā" vai pētījums "Iespējamais sadarbības modelis skolotāju darba samaksas principu pilnveidošanā".