Deputāti paziņojumā nosoda Ukrainas bērnu prettiesisko piespiedu pārvietošanu uz Krieviju un Baltkrieviju

© f64.lv, Vladislavs Proškins

Latvijas parlaments šodien pieņēma paziņojumu, kurā nosoda Ukrainas bērnu prettiesisko piespiedu pārvietošanu uz Krieviju un Baltkrieviju.

Par paziņojuma pieņemšanu nobalsoja 88 deputāti, tostarp opozīcijas partijas "Latvija pirmajā vietā" un "Stabilitātei".

Paziņojumā deputāti pauž "viskategoriskāko nosodījumu", tostarp norāda, ka Krievijas un Baltkrievijas īstenotā Ukrainas bērnu prettiesiskā un piespiedu pārvietošana pārkāpj starptautiskās humānās tiesībās, kā arī kara un genocīda noziegumu saturu. Tāpat deputāti paziņojumā pauž atbalstu krimināltiesas izmeklēšanai un aicina starptautisko sabiedrību, Sarkano krustu un ANO aktīvi iesaistīties jautājumu risināšanā.

Parlamenta paziņojumā izteikts atbalsts Ukrainas iecerei veidot Starptautisko centru jeb organizāciju un vecāku kontaktpunktu kādā no trešajām valstīm. Šāds centrs varētu nodrošināt koordinētāku rīcību un palīdzēt ar pierādījumu savākšanu un dokumentu noformēšanu.

Deputāte Zanda Kalniņa-Lukaševiča (JV) uzsvēra, ka bērnu izvešana un viņu identitātes iznīcināšana ir genocīds un kara noziegums. Bērni tiek pakļauti mērķtiecīgai rusifikācijai, viņiem ir aizliegts runāt ukraiņu valodā, bērnus apgādā ar Krievijas propagandu, kā arī pakļauj medicīniskām pārbaudēm un psiholoģiskam teroram.

"Tas ir tik liels noziegums, ka Starptautiskā krimināltiesa ir izdevusi aresta ordeni Krievijas prezidentam un tā sauktajai bērnu tiesību aizstāvei. Cilvēkiem, kas ir tieši atbildīgi par šo nehumāno kara noziegumu," sacīja Kalniņa-Lukaševica.

Viņa atzina, ka šim noziegumam ir pievērsta arī starptautiska uzmanība - panākts lēmums, ka Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas izveido īpašu komiteju šī jautājuma skatīšanai. Komiteja uz savu pirmo sēdi sanāca 15.decembrī Parīzē.

Jau ziņots, ka Starptautiskā krimināltiesa (SKT) 17.martā izdeva Krievijas prezidenta Vladimira Putina un bērnu ombudsmenes Marijas Ļvovas-Belovas aresta orderus, apsūdzot viņus bērnu deportācijā no Ukrainas.

SKT, balstoties starptautisko tiesību normās, ukraiņu bērnu izvešanu no okupētajām teritorijām uzskata par kara noziegumu.

Līdz šim no Ukrainas prettiesiski aizvesti gandrīz 20 000 ukraiņu bērnu, taču tā kā dati par okupētajām teritorijām nav pilnīgi, tad tiek lēsts, ka reālais skaits varētu sasniegt 30 000 bērnu. Savukārt ģimenēs atgriezušies vien 0,5%.

Svarīgākais