Siliņa izveidojusi jaunu komiteju; to vadīs klimata un enerģētikas ministrs

© Dmitrijs Suļžics/MN

Lai koordinētu un pārraudzītu Ministru kabineta iecerēto darbību izpildi un mērķu sasniegšanu enerģētikas, klimata un vides jautājumos, premjerministre Evika Siliņa izdevusi rīkojumu par Enerģētikas, vides un klimata jautājumu komitejas izveidi, liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Komiteju vadīs klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis (ZZS), bet tās sastāvā strādās finanšu ministrs Arvils Ašeradens (JV), vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa (JV), satiksmes ministrs Kaspars Briškens, zemkopības ministrs Armands Krauze, aizsardzības ministrs Andris Sprūds un ekonomikas ministrs Viktors Valainis.

Komitejas vadītāju un locekļus prombūtnes laikā aizvieto attiecīgās ministrijas parlamentārais sekretārs.

Komitejas uzdevums ir koordinēt dažādu enerģētikas, vides un klimata jautājumu risināšanu, tai Nacionālā enerģētikas un klimata plāna 2021.-2030. gadam atjaunošanas virzību un sasniegšanas progresu. Tāpat komiteja izskatīs citu darba grupu sagatavotos priekšlikumus, ja nepieciešama konceptuāla izšķiršanās par rīcības virzienu.

Vēl komiteja izstrādās, atjaunos un virzīs vides aizsardzības, dabas aizsardzības un aprites ekonomikas jomas politikas plānošanas dokumentus, kā arī izskatīs jautājumus par nepieciešamo finansējumu un tā iespējamiem avotiem. Komiteja arī izvērtēs nesaskaņotos tiesību aktus par būtiskiem starpnozaru jautājumiem, kas skar enerģētikas, klimata vai vides jomu, kā arī izskatīs nacionālās pozīcijas par Eiropas Savienības un starptautisko tiesību aktu priekšlikumiem, kas skar klimata, enerģētikas vai vides jautājumus.

Komitejas vadītājam ir tiesības pieprasīt no valsts institūcijām visu komitejas darbam nepieciešamo informāciju, nepieciešamības gadījumā uzaicināt uz komitejas sēdēm iesaistīto pušu pārstāvjus un ekspertus.

Komitejas sēdes sasauks komitejas vadītājs pēc savas, komitejas locekļu vai Ministru prezidenta iniciatīvas, bet ne retāk kā reizi mēnesī.

Komitejas sēdes notiks klātienē vai attālināti, un komitejas vadītājs varēs noteikt personas, kuras klātienes komitejas sēdē piedalīsies attālināti.

Komitejas sekretariāta funkcijas veiks Valsts kanceleja sadarbībā ar Klimata un enerģētikas ministriju.