Zaļā partija nomaina vadību

Latvijas Zaļā partija (LZP) ikgadējā kongresā nomainījusi līdzšinējo valdes priekšsēdētāju, kā arī ievēlējusi divus jaunus valdes locekļus. Kaut arī sacensība bija sīva un kandidātus izvēlēja vairākās kārtās, partijas pārstāvji uzskata, ka būtiskas pārmaiņas LZP politikā tuvākajā nākotnē nav gaidāmas.

Par jauno LZP valdes priekšsēdētāju ievēlēts Revīzijas komisijas loceklis Edgars Tavars, kurš balsojumā apsteidza LZP locekli un Saeimas deputāti Ivetu Griguli un LZP valdes locekli Valdi Kalnozolu. Līdzšinējais valdes priekšsēdētājs, Nacionālā botāniskā dārza direktors Andrejs Svilāns norādīja, ka darbu amatā vairs nevarēs turpināt, tāpēc kandidatūru atsauca. Jaunā priekšsēdētāja izvēlēšana notika divās kārtās, kur ar astoņu balsu pārākumu cīņā ar I. Griguli veiksmīgāks izrādījās E. Tavars. Viņš pēc ievēlēšanas uzsvēra, ka neviens nedrīkst šķelt partiju un tās biedriem jābūt diplomātiskiem.

"Andrejs Svilāns atteicās no posteņa, jo viņam ļoti daudz darba botāniskajā dārzā, viņš arī turpmāk būs aktīvs partijas biedrs, un nekādu problēmu attiecībā uz viņu mums nav. Savukārt jaunie valdes locekļi ir cilvēki, kas daudz darījuši arī līdz šim, un fakts, ka viņi pamaina formālos nosaukumus, pēc būtības partijā neko nemaina," Neatkarīgajai komentē LZP biedrs Indulis Emsis.

LZP kongresā arī tika ievēlēti divi jauni valdes locekļi – Mārtiņš Martinsons un Inese Aizstrauta. Izvirzīta tika arī Dace Ratniece, taču viņa ieguva vismazāko balsu skaitu. Izmaiņas LZP valdē notika tāpēc, ka diviem līdzšinējiem valdes locekļiem – Rūtai Benderei un Ingmāram Līdakam – beidzās pilnvaru termiņš.

Bez valdes locekļu maiņas LZP dienaskārtībā bija arī rezolūcijas valsts augstākajām amatpersonām par veselīga dzīvesveida veicināšanu, civilo aizsardzību un Latvijas energoneatkarību. LZP līdzpriekšsēdētājs, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Raimonds Vējonis uzsvēra, ka zaļajiem ir jābūt pamanāmākiem, jo "politika ir aktīva darbība, nevis sēdēšana malā. Varbūt daudziem ir grūti pieņemt valdības lēmumus, taču ikviens biedrs justos daudz briesmīgāk, ja būtu jāstāv malā". R. Vējonis uzsvēra, ka nākotnē LZP var uzņemties atbildību arī par citām jomām, ne tikai vidi. Piemēram, viņa vadītā ministrija cer iegūt tiesības izstrādāt Nacionālās attīstības plānu, kas līdz šim nav sākts valdības izmaiņu dēļ. Ja plānu uzticētu izstrādāt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai, Latvija ieraudzītu gaismu tuneļa galā, uzskata R. Vējonis.

Kaut arī kongresa gaisotne bija mierīga, neiztika bez skarbākiem vārdiem. Par LZP valdes priekšsēdētāju neievēlētā I. Grigule līdzšinējo partijas vadības darbu vērtēja ļoti skarbiem vārdiem. Pēc viņas domām, R. Vējonis un LZP līdzpriekšsēdētājs Viesturs Silenieks partijā nav uzturējuši pietiekami aktīvu diskusiju par valdības budžeta konsolidāciju un arī valdības veidošanas procesu.

Svarīgākais