Opozīcijas deputāts rosina atteikties no diferencētā neapliekamā minimuma

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Opozīcijā esošais Nacionālās apvienības (NA) deputāts Artūrs Butāns rosina atteikties no diferencētā ar nodokļiem neapliekamā ienākumu minimuma, aizstājot to ar fiksētu neapliekamo minimumu.

Opozīcijas politiķis priekšlikumus iesniedzis grozījumiem likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli". Butāna ieskatā, diferencētais neapliekamais minimums veicina zemas pievienotās vērtības ekonomikas saglabāšanos, ēnu ekonomiku un negodīgu konkurenci.

Politiķis norāda, ka nodokļiem piemīt ne tikai fiskālā, bet arī regulatīvā funkcija. Atbalstot zema atalgojuma sektorus, un apgrūtinot atlīdzības izmaksu vidēja un augsta atalgojuma sektoros, tiekot bremzēta ekonomikas virzība uz augstāku ražīgumu un augstāku pievienoto vērtību, kas ir ļoti būtisks ekonomiskā izrāviena priekšnoteikums.

"Ņemot vērā, ka tirgus ekonomikā darba tirgus piedāvājuma - pieprasījuma krustpunkts ir neto alga, diferencētais neapliekamais minimums pēc savas ekonomiskās būtības ir valsts dāvinājums darba devējiem, kuri maksā zemas algas. Ar šo dāvinājumu valsts palielina to darba devēju priekšrocības, kuri valsts kopējo izdevumu segšanā piedalās ar mazākiem maksājumiem un palielina to darba devēju izdevumus, kuri valsts kopējo izdevumu segšanā piedalās ar lielākiem maksājumiem," uzskata deputāts.

Reizē diferencētais neapliekamais minimums sniedzot lielākas priekšrocības "aplokšņu algu" sektoram, jo zemākas ''legālās'' algas izmaksa darbiniekam kļūst izdevīgāka, savukārt augstākas algas legāla izmaksa kļūst finanšu ietilpīgāka, akcentē Butāns, norādot, ka, dodot lielākas priekšrocības "aplokšņu algu" sektoram, ''legālās'' algas un nodokļus maksājošo uzņēmumu konkurences spēja un iespējas atrasties tirgū tiek mazinātas.

Politiķis atgādina, ka diferencētais neapliekamais minimums tika ieviests ar mērķi mazināt iedzīvotāju ienākumu nevienlīdzību, ko bija plānots īstenot, samazinot darbaspēka nodokļu slogu darbiniekiem ar zemāku legālo atalgojumu un palielināt darbaspēka nodokļu slogu darbiniekiem ar vidēju un augstu legālo atalgojumu.

Butāna ieskatā, mērķa sasniegšanai izvirzītais rezultatīvais rādītājs - samazināta nodokļu plaisa zemo algu saņēmējiem nav orientēts uz mērķa - mazināt iedzīvotāju ienākumu nevienlīdzību sasniegšanu, bet gluži pretēji, tas palielinot iedzīvotāju ienākumu nevienlīdzību starp augsta un zema nabadzības riska grupām. Politiķis apgalvo, ka diferencētais neapliekamais minimums ir pretējs noteiktajam mērķim - mazināt iedzīvotāju nevienlīdzību.

Deputāts uzskata, ka, veicot diferencētā neapliekamā minimuma aizstāšanu ar fiksētu neapliekamo minimumu pakāpeniski, fiskālā ietekme būs pozitīva vairāku faktoru ietekmē, no kuriem būtiskākie ir ēnu ekonomikas samazināšanās un tautsaimniecības izaugsme.

Svarīgākais