Lembergs: „Amatpersonām būtu jābūt par pienākumu reizi gadā atskaitīties"

© f64

"ZZS frakcija un arī valde, piedaloties partijas "Latvijai un Ventspilij" pārstāvjiem [Valsts prezidenta Valda] Zatlera kandidatūru nav vērtējusi," norāda Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

"Tas, ka cilvēki savā starpā apmainās ar viedokļiem, tas ir kaut kas cits, tā ir domu apmaiņa, kur mēs varam vienā brīdī apmainīties ar domām par valsts prezidenta kandidātu, otrā brīdī mēs varam runāt par Kadafi izredzēm palikt amatā Lībijā, nākošajā brīdī vērtēt kodolkatastrofas draudus Japānā un pasaulē. Mana atbilde ir tāda, ka neviena iespējamā valsts prezidenta kandidatūra - ne tagadējā prezidenta Zatlera kunga, ne arī kāda cita – nav vērtēta un analizēta, un nav domāts, kāda kandidatūra būtu atbalstāma. Es visu laiku esmu teicis, ka neapšaubāmi Zatlera kungs ir viens no piemērotākajiem kandidātiem," atbildot uz jautājumu par Valsts prezidenta Valda Zatlera izredzēm tikt pārvēlētām, informē A. Lembergs.

"Vienlaicīgi, pēc manām domām, - visas tās amatpersonas, kuras tiek ievēlētas tieši, tas ir, pilsoņiem izsakot savu gribu, tātad tie ir visu līmeņu deputāti (novadu, pilsētu un Saeimas), un arī tās valsts amatpersonas, kuras amatos ievēl Saeima, visām šīm amatpersonām būtu jābūt par pienākumu reizi gadā atskaitīties. Šajā gadījumā darba devējam, tas ir, Saeimai par to, kā konkrētā valsts amatpersona ir strādājusi, un kā un ko viņa ir izdarījusi, un ko plāno darīt turpmāk. Diemžēl šādas prakses Latvijā nav. Tādu praksi Latvijā vajadzētu iedibināt," pārliecināts Ventspils vadītājs un tupina, "pēc manām domām - būtu tikai pareizi, ka arī valsts amatpersona - valsts prezidents sniegtu atskaiti parlamentam par savu darbu. Šajā gadījumā jau tas būtu četros gados. Otrkārt, bāzējoties uz jau darīto, skaidri pateikt, ko domātu darīt nākotnē, ja tiks ievēlēts".

A.Lembergs uzsver atskaišu sniegšanas nozīmīgumu: "Tātad citiem kandidātiem par pagātni nebūtu ko runāt, bet par nākotni būtu pienākums runāt visiem. Protams, tās būtu ne tikai saistības parlamenta priekšā, bet arī pakārtotas saistības Latvijas pilsoņu priekšā un visu Latvijas iedzīvotāju priekšā. Man liekas, ka tas būtu pareizi un arī normāli. Par šādām atskaitēm vajadzētu būt nopietnām debatēm. Es domāju, ka būtu normāli, ja parlaments dotu kādus uzdevumus tām amatpersonām, kuras viņi ir ievēlējuši, jo prezidents ir politiska amatpersona, tātad - ir ievēlēta pēc politiskiem principiem, ne pēc profesionāliem. Šobrīd ir marts, visas iespējas būtu aprīlī to izdarīt. Man liekas, ka Zatlera kungam ir ko pateikt. Tas ir normāli. "

A.Lembergs arī norāda uz Ventspils piemēru atskaišu sniegšanā vēlētājiem: "Arī Ventspils pašvaldībā Ventspils pilsētas dome katru gadu atskaitās saviem vēlētājiem par padarīto rakstiskā formā. Mēs arī izstrādājam attīstības plānu līdz 2020. gadam, tad domē viņu galarezultātā pieņems, tās būs mūsu zināmas saistības vēlētājiem."

Svarīgākais