Saeimas sēde: kādus lēmumus šodien pieņēma deputāti?

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Šodien, 9. novembrī, notika kārtējā Saeimas sēde. Kādus lēmumus šodien pieņēma deputāti?

Saeima noraida ieceri liegt augstām valsts amatpersonām būt dubultpilsoņiem

Saeima šodien noraidīja "Latvija pirmajā vietā" (LPV) Saeimas frakcijas rosinājumu liegt augstām valsts amatpersonām būt dubultpilsoņiem.

LPV priekšlikums attiecas uz Saeimas, Ministru kabineta, Centrālās vēlēšanu komisijas, Latvijas Bankas padomes locekļiem un Latvijas Bankas prezidentu. Tāpat LPV rosināja, ka par Ministru prezidenta amata kandidātu nevar izvirzīt un apstiprināt pilsoni ar dubulto pilsonību. Minētais ierobežojums attiecas arī uz premjerministra biedru un parlamentāro sekretāru. Dubultpilsonis nevar kandidēt Eiropas Parlamenta vēlēšanās, kā arī par Eiropas Savienības komisāra amata kandidātu nevar izvirzīt pilsoni ar dubultpilsonību, paredzēja opozīcijas partijas piedāvātie grozījumi vairākos likumos.

Deputāti likumprojektu anotācijā skaidro, ka dubultpilsonības aizlieguma pamatā ir novērst šaubas par amatpersonu lojalitāti Latvijai.

Stambulas konvencijas ratifikācijas likumprojektu nodod Juridiskajai komisijai

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās likumprojektu, kas paredz Latvijā ratificēt tā dēvēto Stambulas konvenciju jeb Eiropas Padomes konvenciju par vardarbības pret sievietēm un vardarbības ģimenē novēršanu un apkarošanu.

Stambulas konvencijas ratifikāciju atbalsta tikai koalīcijas frakcijas, opozīcijai pret to iebilstot. Saeimas Prezidijs rosināja likumprojektu nodot Ārlietu komisijai, bet šajā komisijā koalīcijai nav vairākuma.

Saeimas komisiju vērtēšanai nodod 2024.gada valsts budžeta projektu

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās likumprojektu "Par valsts budžetu 2024.gadam un budžeta ietvaru 2024., 2025. un 2026.gadam".

Tāpat izskatīšanai komisijās nodoti grozījumi 19 saistītajos likumos - Sporta likumā, Enerģētikas likumā, likumā "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli", likumā "Par akcīzes nodokli", Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, Publiskas personas mantas atsavināšanas likumā, likumā "Par nodokļu piemērošanu brīvostās un speciālajās ekonomiskajās zonās", Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likumā, likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu", Valsts aizsardzības finansēšanas likumā, Dabas resursu nodokļa likumā, Pievienotās vērtības nodokļa likumā, Uzņēmumu ienākuma nodokļa likumā, Likumā par budžetu un finanšu vadību, likumā "Par valsts pensijām", Bērnu tiesību aizsardzības likumā, likumā "Par izložu un azartspēļu nodevu un nodokli", Augstskolu likumā un Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likumā.

Paredzēts, ka par grozījumiem konceptuāli pirmajā lasījumā Saeima balsotu 16.novembrī, savukārt tos otrajā, galīgajā, lasījumā sāktu skatīt 7.decembrī.

Kandidātus valsts kontroliera amatam varēs izvirzīt līdz 23.novembrim

Saeimas Prezidijs un Frakciju padome šodien nolēma, ka kandidatūras valsts kontroliera amatam jāizvirza līdz 23.novembrim, aģentūru LETA informēja Saeimas Preses dienestā.

Jaunas kandidatūras jāizvirza, jo līdzšinējais valsts kontrolieris Rolands Irklis atkāpās no šī amata saistībā ar viņa pāriešanu uz darbu AS "Augstsprieguma tīkls" vadībā.

Kandidatūras valsts kontroliera amatam izvirza Saeimas deputāti, noteic Saeimas Kārtības rullis.

Latvijā

Valsts drošības dienests pabeidzis izmeklēšanu esošajos kriminālprocesos par prettiesisku darbību Ukrainā, karojot Krievijas pusē. Prokuratūra tiesai nosūtījusi 6 lietas, bet vairākās apturētas, jo, piemēram, persona ir meklēšanā un nav iespējams uzrādīt apsūdzību, Viena no lietām, kas šī iemesla dēļ apturēta ir pret Ilijasu Mahamajevu. Par karošanu Krievijas pusē viņam plāno atņemt Latvijas pilsonību, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums “de facto”, atsaucoties uz iekšlietu ministra Rihards Kozlovska teikto (JV).

Svarīgākais