Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Iespējams, sabiedrība varēs lemt par partnerības institūta ieviešanu; opozīcijas deputāti aicina rīkot referendumu

© f64.lv, Lauris Aizupietis

Opozīcijas deputāti Edvards Smiltēns (AS) un Ainārs Šlesers (LPV) šodien Saeimas debatēs pauda atbalstu referenduma rīkošanas idejai par likumprojektu pakotni partnerības institūta ieviešanai.

Atbilstoši Satversmei likuma publicēšanu būtu jāaptur uz diviem mēnešiem, ja to prasītu vismaz 34 deputāti. Pašlaik gan nav zināms, vai 34 deputāti izrādīs šādu iniciatīvu. Šādā kārtā apturētais likums būtu nododams tautas nobalsošanai, ja to mēneša laikā pieprasītu ne mazāk kā viena desmitā daļa jeb ap 155 000 vēlētāju.

Smiltēns debatēs norādīja, ka Saeimā ceļu sākusi likumprojektu pakotne "viendzimuma laulību faktiskai legalizēšanai Latvijā". Tāpat politiķis kritizēja to, ka likumprojektu pieņemšana notiekot steigā un "izslēdzot faktiski arī iespēju sabiedrībai kvalitatīvi diskutēt un arī teikt savu vārdu".

Smiltēns aicina ievēro Satversmē noteikto, ka Latvijas valsts suverēnā vara pieder Latvijas tautai, tāpēc grozījumi būtu jānodod tautas nobalsošanā.

Šlesers pauda, ka citādāk būtu, ja tas būtu jautājums tikai par atsevišķiem cilvēkiem, par kopdzīvi, bet politiķa ieskatā pakotne esot tikai pirmais solis, jo tas novedīšot arī pie jautājuma par bērnu adopciju.

Partijas "Latvija pirmajā vietā" (LPV) līderis pieļauj, ka šo jautājumu virzība uz referendumu pēc būtības varēs notikt, kad iedzīvotājiem drīzumā būs iespēja parakstīties par LPV rosināto tautas nobalsošanu par Saeimas atsaukšanu.

Kā ziņots, šodien Saeimā konceptuāli pirmajā lasījumā paredzēts skatīt partnerības likumprojektu pakotni. Galīgajā lasījumā to iecerēts pieņemt 9.novembrī.