Sarunās ar aizdevējiem signāls par kompromisu

Valdībai jāķeras pie plāna B izstrādes, jo starptautiskie aizdevēji nepiekrīt budžeta deficīta samazinājumam 325 miljonu latu apmērā. Tomēr esot cerības, ka Latvijai nebūs jāizšķiras starp sliktu un vissliktāko scenāriju, – samazinājumu par 500 miljoniem vai aizdevēju aiziešanu, kas draud ar lata devalvāciju.

Sarunās, kas premjeram Valdim Dombrovskim (JL) šonedēļ bijušas Stokholmā un finanšu ministram Einaram Repšem (JL) Stambulā ar Eiropas Savienības un Starptautiskā valūtas fonda (SVF) amatpersonām, gūti pozitīvi signāli, ka iespējams kompromiss par samazinājumu kaut kur starp 325 un 500 miljoniem.

Atslēga uz kompromisa vienošanos varētu būt steidzama Latvijas piekāpšanās prasībai par mājokļa nodokļa ieviešanu, liecina neoficiāla informācija no sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem iesaistītām amatpersonām. "Ir sajūta, ka tad sarunas varētu atjaunoties pa visu laukumu," Neatkarīgajai neoficiāli teica kāds informēts avots valdībā. Tautas partija, kas iepriekš nobloķēja dzīvojamās platības aplikšanu ar nekustamā īpašuma nodokli, ir gatava piekāpties, ja premjers un finanšu ministrs apliecinās, ka tas ir izšķirošs faktors, lai Latvija turpinātu saņemt SVF un Eiropas Komisijas finanšu palīdzību, Neatkarīgajai trešdienas pēcpusdienā apliecināja TP līderis Mareks Segliņš.

Premjers trešdienas vakarā Neatkarīgajai vēl nevarēja nosaukt precīzu budžeta konsolidācijas skaitli, par kādu pirmdien, 12. oktobrī, kārtējā ārkārtas sēdē lems valdība. Tomēr koalīcijas partijas vakar ir vienojušās, ka valdība koriģēs aizvadītajā sestdienā nolemto – 2010. gada budžetā izdevumus samazināt par 225 miljoniem, bet ienākumus palielināt par 100 miljoniem. Trešdienas vakarā koalīcijas partiju līderi un partiju Saeimas frakciju vadītāji tikās ar Valsts prezidentu, kuru informējuši, ka valdība vienosies par budžeta deficīta samazinājuma summu, "kas apmierinās starptautiskos aizdevējus", informēja Jaunā laika līdere Solvita Āboltiņa. "Scenārija B nav, mēs visi kopīgi turpinām strādāt pie scenārija A," apliecināja politiķe. Koalīcija arī ir atmetusi plānu par budžeta strauju virzīšanu apstiprināšanai Saeimā, negaidot, ka tā variantam piekritīs starptautiskie aizdevēji. Uz parlamentu tikšot virzīta budžeta pakete, kas apmierinās aizdevējus un kurā vairs nebūs jāveic grozījumi ne pirms apstiprināšanas Saeimā, ne pēc tam. Premjera partiju Jauno laiku nervozu darīja iespēja, ka, grozot budžetu, V. Dombrovska valdību varētu gāzt. Kāds zinošs avots no TP rindām trešdien Neatkarīgajai uzsvēra, ka partija patlaban ir ieinteresēta, lai šī valdība tuvākos mēnešus turpina darbu.

Līdz pirmdienai Finanšu ministrijai uzdots sagatavot priekšlikumus gan tālākiem izdevumu samazinājumiem, gan ieņēmumu palielināšanai. Neoficiāla informācija liecina, ka jau tiek veikti aprēķini par PVN palielināšanu no 21 līdz 23 procentiem. Ne to, ne iespēju, ka varētu tikt mazināts arī sociālais budžets, saudzējot tikai pensijas, neviens politiķis oficiāli nebija gatavs apstiprināt. "Tie pasākumi nebūs populāri, un valdības uzdevums pirmdien būs nenormāli grūts," izteicās kāds koalīcijas pārstāvis. Tikmēr TP un ZZS ieņem pozīciju, ka par nepatīkamajām ziņām sabiedrību jāinformē V. Dombrovskim un E. Repšem, un no prognožu izteikšanas atturas, neoficiāli neslēpjot, ka izdevīgāk atbildību novelt uz JL. No koalīcijas politiķiem trešdien kuluāros bija dzirdama arī kritika par prezidenta Valda Zatlera pozīciju, kurš šonedēļ pa vienam pie sevis uz neoficiālām sarunām saucis partiju līderus un aiz slēgtām durvīm uzstājis, ka budžeta izdevumi jāmazina, kā to prasa aizdevēji, bet ne publiski, ne aiz slēgtām durvīm viņš neesot gatavs pateikt, tieši uz kādu nepopulāru pasākumu rēķina tas izdarāms.

Svarīgākais