Trešdiena, 1.maijs

redeem Ziedonis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Deputāti aicina nodrošināt bezmaksas higiēnas preces skolās

© pexels.com

Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti šodien aicināja Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) sadarbībā ar pašvaldībām, Veselības ministriju (VM) un Labklājības ministriju (LM) līdz janvārim rast risinājumu bezmaksas higiēnas preču nodrošināšanai izglītības iestādēs.

Deputāti šodien skatīja 10 260 Latvijas pilsoņu kolektīvo iesniegumu "Bezmaksas higiēnas preces meitenēm un sievietēm izglītības iestādēs". Tas iepriekš jau tika skatīts Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā. Iniciatīvas mērķis ir veicināt izglītības pieejamību un sekmēt mācību procesa kvalitāti meitenēm visos izglītības posmos.

Iniciatīva paredz nodrošināt higiēnas preču izdales vietu vai vietas, piemēram, automātu vai citu diskrētu iespēju, izglītības un interešu izglītības iestādēs, lai katra meitene varētu nepieciešamības gadījumā paņemt viņai piemēroto līdzekli bez maksas.

Iniciatīvas pārstāve Ineta Ielīte norādīja, ka viena no lielākajām problēmām ir tas, ka izglītības iestādēs meitenēm, īpaši tām, kas nāk no trūcīgām un maznodrošinātām ģimenēm, nav iespēju saņemt higiēnas preces. Taču viņa uzvēra, ka stiprākām vai vājākām mēnešreizēm nebūtu jābūt iemeslam aiziešanai no stundām, tādēļ ir svarīgi nodrošināt šo preču pieejamību izglītības iestādēs. Vienlaikus, viņas vērtējumā, būtu labi, ja nebūtu tā saucamā starpnieka starp higiēnas precēm un meitenēm.

LM parlamentārais sekretārs Reinis Uzulnieks norādīja, ka ministrija atbalsta šo iniciatīvu. Viņš arī vērsa uzmanību Skotijas piemēram, kur valsts nodrošina higiēnas preču pieejamību visiem, tādējādi nedalot cilvēkus. Arī Latvijas kas tāds, iespējams, būtu īstenojams, piemēram, caur pašvaldībām. Attiecīgi higiēnas preču iepirkumus organizētu pašvaldības, jo tās zina iedzīvotāju vēlmes un vajadzības, savukārt izdevumus varēt segt caur, piemēram, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju, piebilda LM valsts sekretāra vietniece Diāna Jakaite.

Viņa gan norādīja, ka pašlaik nav precīzu datu, cik liels finansējums uz kādu sieviešu skaitu būtu nepieciešams.

Savukārt VM parlamentārais sekretārs Artjoms Uršuļskis atzina, ka skolnieces izvairās publiski runāt par mēnešreizēm, līdz ar to esot grūti novērtēt pieprasījumu pēc higiēnas precēm. Tomēr viņš uzsvēra, ka izglītības iestādēs higiēnas preces būtu jānormalizē kā elementāru higiēnas lietu, piemēram, tualetes papīru. Turklāt higiēnas preču nodrošināšanu izglītības skolās varētu nostiprināt arī kādā no likumiem.

Izglītības kvalitātes valsts dienesta pārstāvis Maksims Platonovs izteicās, ka higiēnas preču nodrošināšanā būtu jāsāk ar pamatskolām, tostarp profesionālās izglītības iestādēm, speciālās izglītības iestādēm, kā arī vidusskolām. Šobrīd esot arī pieprasīti dati par 11 līdz 17 gadus vecu meiteņu skaitu skolās. Kopumā to skaits varētu būt apmēram 67 000.

Tikmēr deputātei Mairitai Lūsei (P) ir žēl, ka kopš februāra neviena no ministrijām nav izrādījusi iniciatīvu risināt šo lietu. Viņa uzsvēra, ja "mēnešreizes nav kalorijas, kuras var sarēķināt. Mēnešreizes var būt daudz, vai maz, un arī paketes dažādas - mazākas vai lielākas. Cilvēkam ir jābūt iespējai izvēlēties."

Komisijas priekšsēdētāja biedre Ingrīda Circene (JV) uzdeva ministrijām līdz janvārim nākt klājā ar risinājumiem. Piemēram, IZM varētu noskaidrot, kādā mērā pašvaldības ir ar mieru iesaistīties, VM un LM varētu izpētīt produktu apjomu, cenas un kuros noteikumos varētu veikt grozījumus.