Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Kādu lēmumus šodien valdības sēdē pieņēma premjere un ministri?

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Šodien, 3. oktobrī, noritēja kārtējā Ministru kabineta sēde. Kādus lēmums šodien pieņēma valdība?

  • Solās nodrošināt objektīvāku bīstamo iekārtu avāriju izmeklēšanu

Valdība otrdien atbalstīja Ekonomikas ministrijas izstrādātos noteikumus, kas paredz atteikties no konkrēta termiņa bīstamo iekārtu avāriju izmeklēšanai un noteikt, ka izmeklēšanas izmaksas sākotnēji segs Patērētāju tiesību aizsardzības centrs, tādējādi nodrošinot objektīvāku avāriju izmeklēšanu.

  • Apstiprināts jauns NMPD maksas pakalpojumu cenrādis

Valdība otrdien apstiprināja jauno Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) maksas pakalpojumu cenrādi.

  • Valdība lemj piešķirt papildu finansējumu pedagogu algām par darbu ar ukraiņiem

Valdība otrdien nolēma piešķirt papildu 2 049 578 eiro, lai nodrošinātu pedagogu darba samaksu atbilstoši aktuālajam Ukrainas civiliedzīvotāju izglītojamo skaitam, kuri uz 1.septembri reģistrēti Valsts izglītības informācijas sistēmā ar apakšstatusu "Ukrainas civiliedzīvotājs" un turpina izglītības ieguvi.

  • Piešķirs finansējumu privāto izglītības iestāžu pedagogu atalgojumam

Valdība atbalstīja ieceri Izglītības un zinātnes ministrijas ietvaros pārdalīt 977 879 eiro, lai nodrošinātu pedagogu darba samaksu privātajās izglītības iestādēs šogad.

  • Aizsardzības resorā valsts sekretāra vietnieka amatu pielīdzina ģenerālmajora dienesta pakāpei

Valdība nolēma aizsardzības resorā valsts sekretāra vietnieka amatu pielīdzināt ģenerālmajora dienesta pakāpei, kas esot nepieciešams militārās infrastruktūras attīstības projektu vadīšanai.

  • Labklājības ministrijai pārdala 46,9 miljonus eiro par izmaksātajiem pabalstiem

Valdība otrdien atbalstīja apropriācijas pārdali 46,9 miljonu eiro apmērā Labklājības ministrijai, lai segtu izdevumus, kas radušies, izmaksājot Latvijā dzīvojošām personām pabalstus no šī gada 1.janvāra līdz 31.maijam.

  • Valsts pētījumu programmai sporta nozarē atvēl 4,5 miljonus eiro

Valdība nolēma valsts pētījumu programmai "Sports" novirzīt 4,5 miljonus eiro, lai attīstītu pētniecību veselības un sporta nozarē.

  • Patentu valdes nākamā gada budžeta izdevumi plānoti 5,5 miljoni eiro

Valdība apstiprināja Patentu valdes 2024.gada budžetu, kurā ieņēmumi paredzēti 4 375 961 eiro apmērā un izdevumi - 5 506 089 eiro apmērā.

  • Pārdalīs 250 000 eiro pedagogu palīgu nodrošināšanai

Valdība nolēma pārdalīt 250 000 eiro, lai novembrī nodrošinātu pedagogu palīgu atbalstu 1.-12.klašu izglītojamajiem galvenokārt ar mācīšanās traucējumiem un mācību grūtībām.

  • Atbilstoši faktiskajām izmaiņām pamaina noteikumus par valsts akadēmiskās izglītības standartu

Valdība pieņēma Izglītības un zinātnes ministrijas iesniegtos grozījumus Ministru kabineta noteikumos, kas precizē lietoto terminoloģiju, Augstskolu likumā noteikto kredītpunktu apjomu un Eiropas kredītpunktu pārneses un uzkrāšanas sistēmu.

  • Papildināts Latvijas zinātnes nozaru grupu apakšnozaru saraksts

Lai veicinātu starpnozaru pētniecību un doktorantūras attīstību, Ministru kabineta noteikumos par Latvijas zinātnes nozaru grupām, zinātnes nozarēm un apakšnozarēm tiks iekļauta arī veselības un sporta zinātnes nozares apakšnozare "Klīniskā un veselības psiholoģija", otrdien nolēma valdība.

  • Saglabās valsts līdzdalību visās universitātes slimnīcās

Valdība šodien nolēma saglabāt valsts līdzdalību visās universitātes slimnīcās, lai nodrošinātu daudzveidīgu, augsta līmeņa valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību. Valsts līdzdalība tiks saglabāta Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā un Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā.

  • Pārdalīs finansējumu izglītojamo skaita palielināšanai darba vidē balstītās mācībās un mācību praksēs uzņēmumos

Valdība otrdien nolēma pārdalīt 451 523 eiro, lai nodrošinātu lielāku izglītojamo skaitu, kam būs pieejamas darba vidē balstītās mācības un mācību prakses uzņēmumos.

  • Valdība piešķir papildu 1,7 miljonus eiro pedagogu darba samaksai

Lai nodrošinātu pedagogu darba samaksu, valdība otrdien nolēma piešķirt papildu 1 698 454 eiro mērķdotācijām pašvaldībām. Saskaņā ar spēkā esošo valsts budžetu, apstiprinātais finansējums pedagogu algām četriem mēnešiem - no septembra līdz decembrim - ir 181 445 721 eiro, taču atbilstoši aktuālajam izglītojamo skaitam uz šī gada 1.septembri kopumā pašvaldībām esot nepieciešami 183 144 175 eiro.

  • Ventspils pašvaldībai piešķirs 19 698 eiro pērn vētrā izglītības pārvaldes ēkai norautā jumta remontam

Šodien valdība nolēma piešķirt Ventspils pašvaldībai 19 698 eiro pērn janvāra vētrā izglītības pārvaldes ēkai norautā jumta remontam. Finanšu ministrijai uzdots no valsts budžeta programmas Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem piešķirt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai minēto finansējumu pārskaitīšanai Ventspils pašvaldībai, lai kompensētu izdevumus, kas saistīti ar 2022.gada 14.janvārī vētras laikā radīto postījumu novēršanu.

  • Latvijas policija Ukrainas spēkiem nodos 30 automašīnas

Valdība otrdien atļāva Valsts policijai nodot Ukrainas spēkiem 30 lietotas automašīnas. Automašīnas plānots piegādāt Ukrainas Nacionālajai policijai, Ukrainas Aizsardzības ministrijai un Ukrainas Nacionālās gvardes uzdevumu vienībai.

  • Finanšu ministrija līdz 2026.gadam nesniegs galvojumus valsts vārdā

Finanšu ministrija (FM) 2024.-2026.gadā galvojumus valsts vārdā nesniegs, teikts FM informatīvajā ziņojumā, ko otrdien uzklausīja valdība. Līdz ar to FM arī nesniegs izskatīšanai Ministru kabinetā atbalstāmo valsts galvojumu projektu sarakstu iekļaušanai likumprojektā "Par valsts budžetu 2024.gadam un budžeta ietvaru 2024., 2025. un 2026.gadam".

  • Līdz gada nogalei pagarina BBCE būvprojekta īstenošanas termiņu

Valdība otrdien nolēma pagarināt līdz gada nogalei Baltijas Biomateriālu ekselences centra (BBCE) būvprojekta īstenošanas termiņu, lai nodrošinātu uzsākto projektu īstenošanu un uzņemto saistību izpildi.