Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Valainis gatavs pārņemt no Labklājības ministrijas savā pārziņā nodarbinātības jautājumus

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Ekonomikas ministrs Viktors Valainis (ZZS) saskata iespēju nodarbinātības jautājumus pilnībā no Labklājības ministrijas (LM) pārcelt uz Ekonomikas ministriju (EM).

Intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" Valainis sacīja, ka valstī ir nepieciešams domāt par to, kā attīstīt eksportu, šajā procesā iesaistoties ne vien EM, bet arī citām ministrijām.

Viņaprāt, būtiski ir ķerties klāt nodarbinātības politikas jautājumu risināšanai, un EM varētu uzņemties vadošo lomu ekonomiskā izrāviena pasākumu definēšanā un īstenošanā.

"EM varētu uzņemties papildu jautājumu risināšanu, piemēram, nodarbinātības jautājumu pilnībā pārņemot no LM," sacīja politiķis. Tas, viņaprāt, nepieciešams, lai EM varētu jautājumos par nodarbinātību sekmīgāk komunicēt ar investoriem un vietējiem uzņēmumiem un piedāvāt risinājumus darba spēka pieejamības veicināšanai. EM nepieciešami rīcības instrumenti šīs jomas problēmu risināšanai, uzsvēra ministrs.

Valainis pauda, ka tuvākajā laikā varētu piedāvāt risinājumus zemāk kvalificētā un augstāk kvalificētā darba spēka piesaisti. Viņš minēja, ka, piemēram, patlaban viens no, iespējams, nevajadzīgiem soļiem ir darba devējiem publicēt darba sludinājumus, kas kavē ārzemju speciālistu piesaisti. "Protams, prioritāte vienmēr ir vietējam darba spēkam, bet šī vietējā nav, tad galējais instruments ir meklēt no citām valstīm darba spēku. Patlaban ir ļoti liela birokrātija salikta, kam neredzam īsti jēgu," sacīja politiķis.