Lāča un "Visu Latvijai!" šķiršanās iemeslus neizpauž

© f64

Gan partija Visu Latvijai! (VL!), gan vakar no tās aizgājušais Saeimas deputāts Visvaldis Lācis dzelžaini nevēlas izpaust domstarpību iemeslu. VL! līderis Raivis Dzintars šo klusēšanu sauc par «džentlmenisku vienošanos», taču politiskajos kuluāros baumo, ka domstarpības esot par V. Lāča parlamentāriešiem piešķiramajām kompensācijām.

Vakar – pēc abpusējas vienošanās – 10. Saeimas deputāts Visvaldis Lācis uzrakstīja iesniegumu par izstāšanos no partijas VL!, kā arī par aiziešanu no nacionālās apvienības Visu Latvijai!Tēvzemei un Brīvībai/LNNK Saeimas frakcijas. Tādējādi V. Lācis ir pirmais sasaukuma politiķis, kurš kļūs par neatkarīgo deputātu.

Pats V. Lācis sarunā ar Neatkarīgo bija lakonisks, vien asi paziņojot: «Nekādu komentāru nebūs! Esam vienojušies, ka mēs paši visus apstākļus zinām, taču citiem tie nav izpaužami.» Nedaudz padomājis, viņš kā oficiālo savas aiziešanas motīvu definēja: «Domstarpības par to, ko deputāts Lācis drīkst vai nedrīkst teikt publiskajā telpā.» Taisnības labad gan jāpiebilst, ka šāds arguments šķiet nedaudz dīvains, jo pēdējā laikā V. Lācis nav nācis klajā ar radikāliem paziņojumiem, kas varētu nonākt pretrunā ar apvienības kopējo ideoloģiju.

Tikmēr VL! līderis Raivis Dzintars Neatkarīgajai neslēpa, ka «uzskatu atšķirība neradās vienā dienā, taču – aiz cieņas pret Visvaldi Lāci – neko sīkāk es nekomentēšu. Iespējams, klusēšana nav pati labākā taktika, taču tāda ir mūsu džentlmeniskā vienošanās. Visvaldim Lācim bijusi izšķiroša un iedvesmojoša loma Visu Latvijai! tapšanā. Man personīgi viņš bija un paliek milzīga autoritāte nacionālpolitiskajos jautājumos. Taču ir nozīmīgi aspekti, kuros mums bija radikāla uzskatu atšķirība».

Politiskajos kuluāros gan tiek baumots, ka šie «nozīmīgie aspekti» esot nekas cits kā V. Lāča kompensācijas. Kā zināms, februāra beigās V. Lācis, kurš iepriekš jau bija izpelnījies plašu nosodījumu saistībā ar savas meitas nodarbināšanu deputātes palīdzes amatā, pieprasījis lielāku kompensāciju par dzīvokļa īrēšanu Imantā. Līdz šim V. Lācis par 32 kvadrātmetrus lielā divistabu dzīvokļa īri saņēma 388 latus lielu kompensāciju, kas bija maksimāli iespējamā pie iepriekš spēkā esošās sistēmas. Taču, pēc jaunajiem noteikumiem, maksimālā summa, ko viņš var saņemt, ir 405 lati, un šāda apmēra kompensāciju arī deputāts pieprasīja. Tāpat jāpiebilst, ka šī nav pirmā partija, no kuras izstājies Saeimas vecākais deputāts, kurš ir 86 gadus vecs. 9. Saeimā viņš tika ievēlēts no Zaļo un zemnieku savienības saraksta, taču 2007. gadā no tās izstājās.

Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais