Valainis: ZZS "ar lielāko prieku" sadarbotos valdībā ar AS

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Apvienotajam sarakstam" (AS) būtu jāizšķiras par argumentētu ideju cīņu jaunajā valdībā, nevis ar ultimātiem un blokiem jācenšas saglabāt ietekme un vara, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Viktors Valainis.

Vaicāts, vai AS trešdien publicētā piedāvājuma nosacījumi nevar būt iemesls, lai ZZS nestrādātu kopā ar AS, Valainis paziņoja, ka ZZS "ar lielāko prieku" sadarbotos valdībā ar AS, kurā Zaļo un zemnieku savienība vēloties redzēt talantīgus cilvēkus.

Reizē, vērtējot AS publicēto piedāvājumu, viens no ZZS līderiem uzsvēra, ka "Apvienotais saraksts" ar to pilnībā ilustrējot, ka "viņu patiesais mērķis ir tikai varas saglabāšana", nevis problēmu risināšana, tajā skaitā, izglītībā un veselībā.

To apliecinot AS uzstādījums par pašreizējās koalīcijas saglabāšanu, ka pašreizējā koalīcija turpinātu veidot arī jaunās valdības kodolu. AS mērķis esot šādā veidā nodrošināt sev iespēju bloķēt, ietekmēt jebkuru lēmumu, pauda Valainis.

ZZS politiķis atzīmēja - tad, kad bija runa par balsu nodrošināšanu savam Valsts prezidenta amata kandidātam, tad AS pazūdot bažas par valsts drošību un tolaik viņi konsultējās ar visiem politiskajiem spēkiem Saeimā. Tāpēc visi "Lemberga kontekstā" AS piedāvājumā minētie punkti esot domāti "acu aizmālēšanai", AS paralēli mēģinot saglabāt esošo koalīciju, kur var bloķēt jebkuru lēmumu, pauda Valainis.

ZZS frakcijas vadītājs tā vietā aicina AS nākt valdībā nevis ar kādām veto tiesībām, bet tajā ar argumentiem cīnīties par politiskām idejām.

Vaicāts par risinājuma rašanu saistībā ar AS piedāvājumu "Lemberga jautājumā", Valainis uzsvēra, ka šos jautājumus iespējams atrisināt sarunu ceļā. ZZS arī ir piedāvājuši savas reakcijas, kā katrs partneris kārto savas iekšējās lietas.

Kā ziņots, "Jaunās vienotības" (JV) virzītā Ministru prezidenta amata kandidāte Siliņa šodien uz četru partiju koalīcijas izveidošanas sarunām aicinājusi ZZS, AS un "Progresīvo" pārstāvjus, tomēr AS uz sarunām doties neplāno.

Siliņa vēlas izveidot valdību no šīm partijām, savukārt AS vēlas saglabāt esošo koalīciju, kurā strādā JV, AS un Nacionālā apvienība (NA), ZZS varot tikt piepulcēta tikai uz stingriem nosacījumiem, bet "Progresīvos" AS piedāvā atstāt ārpus koalīcijas. Līdzīgu pozīciju uztur arī NA, kurus gan Siliņa uz oficiālajām sarunām vairs nav aicinājusi.

Savukārt ZZS un "Progresīvo" politiķi līdz šim dažādas "sarkanās līnijas" sadarbībai ar citiem politiskajiem spēkiem ir centušies nevilkt, pieļaujot darbu gan piecu partiju koalīcijā, gan četru partiju valdības modelī, gan arī tikai trīs partiju variantā, kad kopā strādātu JV, ZZS un "Progresīvie", Saeimā balstoties uz 52 deputātu balsu atbalstu.

Saeimā JV ir 26 deputātu vietas, ZZS - 16, bet "Progresīvajiem" - 10 mandāti, kas kopā iespējamās jaunās valdības tā dēvētajam kodolam dod 52 balsis jeb minimālu vairākumu. AS ir 15 parlamentārieši un NA - 13 deputātu vietas.

Svarīgākais