Zviedrijas premjers: Latvija ir uzticams partneris Zviedrijai

© F64

Latvija ir uzticams partneris Zviedrijai, piektdien pēc tikšanās ar premjeru Valdi Dombrovski preses konferencē žurnālistiem atzina Zviedrijas premjers Fredriks Reinfelts (Fredrik Reinfeldt).

Viņaprāt, Latvijai un Zviedrijai ir liels potenciāls attīstīt divpusējās attiecības. "Ierodoties Latvijā, novēroju, ka Rīgā iekuģo prāmis no Zviedrijas, kas apliecina jau esošo labo sadarbību starp valstīm" viņš teica.

Zviedrijas premjers arī apliecināja, ka Zviedrija saprot Latviju saistībā ar ekonomiskās krīzes pārvarēšanu un zina, cik sāpīgs ir ekonomiskās krīzes trieciens. Zviedriju deviņdesmitajos gados arī skāra finanšu krīze, kā dēļ bija jāveic konsolidācija un citi pasākumi.

"Uzskatām, ka Latvijai ir panākumi ar krīzes pārvarēšanu un ir veiksmīgi panākta ekonomiskā atveseļošanās," viņš norādīja.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Latvijā vienas dienas oficiālajā vizītē piektdien ieradies Zviedrijas premjers. Vizītes laikā Reinfelts tikās ar Dombrovski.

Zviedrijas premjerministrs augstu novērtēja abu valstu noturīgo, sekmīgo un ciešo sadarbību, ko apliecina arī Zviedrijā plānotie pasākumi par godu Baltijas valstu neatkarības atjaunošanas 20.gadskārtai, kuras ietvaros F.Reinfelts uzaicināja premjeru V.Dombrovski uz 20-gades atceres centrālo pasākumu šī gada 15.augustā.

Premjers V.Dombrovskis kā abu valstu sadarbības veiksmes piemēru minēja Rīgas Ekonomikas augstskolas izveidi un 15 gadu darbību, kas ir ievērojams Zviedrijas ieguldījums Latvijas un Baltijas izglītības attīstībā.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis informēja par finanšu un makroekonomisko stabilitāti Latvijā. Viņš norādīja, ka Latvija veiksmīgi īsteno starptautiskās stabilizācijas programmu, kā arī augstu novērtēja Zviedrijas ieinteresētību un atbalstu Latvijai ekonomiskās krīzes pārvarēšanā. Latvijas Ministru prezidents minēja, ka valsts ekonomikas atveseļošanos apliecina jaunākie statistikas rādītāji, kā arī starptautisko reitingu aģentūru pozitīvie novērtējumi. Pārrunājot finanšu sektora aktualitātes, Zviedrijas premjers F.Reinfelts norādīja, ka situācija reģiona valstīs ir līdzīga, un arī Zviedrijas valdība rūpīgi seko līdzi aktuālajām tendencēm kreditēšanas jomā, tajā skaitā, pakāpeniskai kreditēšanas atsākšanai.

Pārrunājot ekonomiskās sadarbības jautājumus, Ministru prezidents V.Dombrovskis norādīja, ka Zviedrija ir viena no nozīmīgākajām Latvijas ekonomiskās sadarbības partnervalstīm ar augstu sadarbības potenciālu nākotnē. Premjers norādīja, ka abu valstu ekonomiskās attiecības ir jāstiprina tieši ekonomikas sektoros ar augstu pievienoto vērtību kā, piemērām, inženiernozare, informācijas tehnoloģijas, „zaļās tehnoloģijas”, tranzīts, loģistika, kā arī dziļākas apstrādes kokrūpniecības produkcijas ražošana. Latvijas Ministru prezidents norādīja, ka zviedru uzņēmumu un banku lēmumiem par darbību Latvijā ir ļoti liela nozīme uz valsts ekonomiskās atlabšanas tempiem.

Abas puses pārrunāja arī enerģētikas jautājumus, tajā skaitā, Baltijas enerģijas tirgus starpsavienojumu plānu, kas paredz vienotu Baltijas elektroenerģijas tirgus izveidi un tālāku integrāciju ar Ziemeļvalstu elektroenerģijas tirgu. Tāpat V.Dombrovskis informēja par sašķidrinātās gāzes termināla būtisko lomu Baltijas reģiona energoizloācijas izbeigšanā un norādīja uz būtiskām priekšrocībām LNG termināla celtniecībai Latvijā. Tāpat abas puses apmainījās ar pieredzi energoefektivitātes veicināšanā Latvijā un Zviedrijā. Zviedrijas premjers norādīja uz atjaunojamo energoresursu priekšrocībām. Amatpersonas pārrunāja arī enerģētikas tematikai veltītās februāra Eiropadomes secinājumus.

Vizītes ietvaros abas puses pārrunāja aktuālos ES jautājumus par ekonomikas pārvaldību, eirozonu, daudzgadu budžetu, kohēzijas politiku un kopējo lauksaimniecības politiku. V.Dombrovskis norādīja uz Latvijas prioritātēm kohēzijas politikā un kopējā lauksaimniecības politikā diskusijās par ES daudzgadu budžetu. Latvijas premjers minēja, ka Latvija turpinās atbalstīt tiešmaksājumu sistēmas reformu, padarot tiešmaksājumus taisnīgākus attiecībā uz visiem ES lauksaimniekiem. Zviedrijas Ministru prezidents atzina līdzīgi izpratni daudzos jautājumos ar Latviju un norādīja uz Baltijas un Ziemeļvalstu kopēju orientēšanos uz reformām un konkurētspējas kāpināšanu kā labāko līdzekli izejai no Eiropas Savienībā aktuālajām ekonomikas problēmām.

Šī ir otrā Zviedrijas premjerministra Fredrika Reinfelta vizīte Latvijā. Pirmā vizīte bija 2008. gada 3. - 4. jūnijā, Zviedrijas Ministru prezidentam Fredrikam Reinfeltam piedaloties Baltijas Jūras Valstu padomes premjerministru samitā.

Latvijā

Pēdējās dienās elektronisko sakaru un IKT pakalpojumu sniedzējs “Bite Latvija” ir novērojis jaunu telefonkrāpnieku aktivitāti: arvien vairāk klientu ziņo par pievienošanu “WhatsApp” grupām no nezināmiem numuriem. "Bite Latvija" aicina nekādā gadījumā neapstiprināt šādus uzaicinājumus un nekavējoties pamest grupu, ja esat tai pievienots bez savas piekrišanas.

Svarīgākais