Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

"Saskaņa" vēlas mainīt Valsts prezidenta vēlēšanu kārtību

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Šodien plkst.11 Sociāldemokrātiskās partijas "Saskaņa" līdzpriekšsēdētāji Regīna Ločmele un Andris Morozovs, kā arī partijas valdes locekļi Valērijs Agešins un Viktorija Tarane iesniegs CVK likumprojektu par visas tautas vēlētu prezidentu, teikts medijiem izplatītajā paziņojumā.

"Saskaņa" uzskata, ka Valsts prezidenta amats nedrīkst būt politiskā tirgus priekšmets un iedzīvotājiem ir jābūt tiesībām pastāvīgi izvēlēties vispiemērotāko cilvēku, autoritāti, kas spēs efektīvi vadīt valsti.

Satversmes 2.panta gars un burts noteic, ka Latvijas valsts suverēnā vara pieder Latvijas tautai, pausts paziņojumā. Tautas vēlēts Valsts prezidents atgriezīs sabiedrībai interesi par politiku un pārliecību, ka tauta ir noteicēja savā valstī, norāda "Saskaņa".

Kā ziņots iepriekš, Saeima trešdien, 31.maijā, par nākamo Valsts prezidentu ievēlēja premjera partijas "Jaunā vienotība" (JV) virzīto kandidātu, ilggadējo ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču (JV).

Par Rinkēviča ievēlēšanu nobalsoja 52 deputāti. Jau kopš pirmās balsošanas kārtas par Rinkēviču balsoja Zaļo un zemnieku savienība (ZZS). JV Saeimā ir 26 balsis, bet ZZS - 16 deputāti. Pēc savas prezidenta amata kandidātes Elīnas Pinto izkrišanas otrajā kārtā par labu Rinkēvičam nosliecās arī "Progresīvie", kuriem parlamentā ir 10 deputāti.