Nodokļi jāpaaugstina, lai paceltu tiesnešu algas

Šā gada budžetā, neraugoties uz deklarēto nepieciešamību taupīt katru latu, paredzēts tērēt par 51 miljonu vairāk nekā pērn. Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (Vienotība) to skaidro gan ar Satversmes tiesas spriedumu palielināt tiesnešu algas, gan ar vērienīgiem līdzfinansējumiem, lai apgūtu Eiropas Savienības naudu, kā arī ar šogad plānoto tautas skaitīšanu.

Koalīcijā esošā Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) lūgusi apvienībai Vienotība skaidrojumu, kāpēc šogad paredzēts tērēt par 51 miljonu latu vairāk nekā pērn. Tostarp 27 miljonu latu liels pieaugums plānots atalgojuma fondā. V. Dombrovskis to skaidro ar tautas skaitīšanas izdevumiem, kā arī ar Satversmes tiesas spriedumu par 43% palielināt tiesnešu algas, no kurām savukārt tiek atvasinātas prokuroru algas, kas attiecīgi arī kļūs lielākas. Tādējādi papildu 17 miljoni latu šogad tiks tērēti tieši uz justīcijas darbinieku algu pieauguma rēķina.

Analizējot 51 miljonu lielo pieaugumu, aritmētiski aprēķini liecina, ka 28 miljoni tiks novirzīti ES naudas apguvei, 17 miljoni – tiesnešu un prokuroru algām, bet atlikušos 6 miljonus premjers ir nodevis atkārtotai izvērtēšanai Finanšu ministrijai.

V. Dombrovskis arī atgādina, ka šobrīd koalīcija ir vienojusies par pasākumiem, kas šā gada budžetā ļaus ietaupīt 39 miljonus latu, taču starptautiskie aizdevēji pieprasa ietaupīt 50 miljonus. Tāpēc tuvāko divu nedēļu laikā pozīcijas partneriem būtu jāpanāk kompromiss arī par atlikušajiem 11 miljoniem.

Iespējas atrast budžetā lieku naudu kļūst arvien niecīgākas. ZZS ir piedāvājusi pārskatīt valsts vajadzībām izmantojamo telpu izlietojumu, jo, samazinoties valsts pārvaldē strādājošo skaitam, daudzas telpas paliekot tukšas un tās varot pārdot. Tiesa, lai arī V. Dombrovskis piekrita, ka šāda iniciatīva ir atbalstāma, viņš tomēr apšaubīja, ka šādi pasākumi tiks ieskaitīti budžeta konsolidācijas kopsummā, jo starptautiskie aizdevēji Latvijai prasa īstenot vienīgi ilgtspējīgus taupīšanas pasākumus, kas sniegs efektu gan šogad, gan turpmākajos gados. Līdzīgas bažas premjers pauda arī par ZZS ideju samazināt šogad neparedzētajiem gadījumiem domāto valsts budžeta rezervi, jo arī šis solis sniegs vienreizēju ieguvumu un to nevar uzskatīt par ilgtspējīgu pasākumu.

***

UZZIŅAI

2011. gadā plānotais valsts budžeta pieaugums kārtējos izdevumos (pret 2010. gada izdevumiem) + Ls 51 milj.

No tiem:

Ls 28 milj. ES fondu finansēšanai

Ls 17 milj. tiesnešu un prokuroru algu palielināšanai

Ls 6 milj. izlietojums atkārtoti jāizvērtē Finanšu ministrijai

Latvijā

Viena no Latvijas izcilāko sportistu kalvēm – Murjāņu sporta ģimnāzija – šobrīd saskaras ar finansiālām grūtībām. Skola, kas gadiem ilgi ir veidojusi nākotnes olimpiešus un čempionus, tagad stāv izaicinājumu priekšā. Kā šī situācija ietekmēs jauno sportistu sagatavošanu un kas tiek darīts, lai atrisinātu problēmas? Par to vairāk stāsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais