Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

TIEŠRAIDE: Saeima lems par lielākiem sodiem dažādu transportlīdzekļu lietotājiem

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Saeima šodien otrajā lasījumā skatīs grozījumus Ceļu satiksmes likumā, kas cita starpā paredz lielākus sodus vai jaunus pienākumus elektroskrejriteņu, velosipēdu un velorikšu lietotājiem.

Iepriekš Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā atbalstīja priekšlikums, ka elektroskrejriteņiem jābūt valsts reģistrācijas numura zīmei. Tāpat paredzēts noteikt, ka elektroskrejriteņu un velorikšu reģistrācija ir obligāta, savukārt velosipēdu reģistrāciju plānots noteikt kā brīvprātīgu.

Elektroskrejriteņu vadītājiem arī plānots palielināt sodu par braukšanu alkohola reibumā, ja alkohola koncentrācija asinīs ir robežās no 0,5 līdz vienai promilei. Paredzēts arī palielināt maksimālo iespējamo soda apmēru velosipēdistiem un elektroskrejriteņu vadītājiem par citiem pārkāpumiem.

Paredzēts arī noteikt, ka velorikšu drīkstēs vadīt personas, kuras sasniegušas 18 gadu vecumu un saņēmušas velosipēda vai jebkuras kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesības. Par velorikšas vadīšanu bez tiesībām plānots piemērot sodu.

Tāpat vairāki atbalstītie grozījumi attiecas uz mehānisko transportlīdzekļu un to piekabju tehnisko apskati. Deputāti atbalstīja priekšlikumu, ka jaunu, iepriekš nereģistrētu vieglo automobiļu tehnisko apskati pirmo reizi būs jāveic 36 mēnešus pēc pirmās reģistrācijas Latvijā. Savukārt otrā tehniskā apskate šiem transportlīdzekļiem būs jāveic vēl pēc 24 mēnešiem.

Ar sēdes darba kārtību iespējams iepazīties šeit