Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

"Saskaņa" rosina parakstu vākšanu referendumam par tautas vēlētu Valsts prezidentu

© f64.lv, Kaspars Krafts

14.Saeimā neievēlētā partija "Saskaņa" rosina parakstu vākšanu referendumam par tautas vēlēta Valsts prezidenta institūta ieviešanu Latvijā, informē partija.

Kā norāda "Saskaņa", partija nākamnedēļ iesniegs Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) likumprojektu par visas tautas vēlētu prezidentu.

"Saskaņa" atzīmē, ka jau ilgu laiku Latvijas iedzīvotāji ir atbalstījuši tautas vēlētu prezidentu līdzšinējās sistēmas vietā, kad valsts galvu ievēlē 100 cilvēki.

"Latvijas iedzīvotājiem ir apnicis katru reizi skatīties uz aizkulišu spēlēm dažādos zoodārzos, prātojot, kuru kandidātu deputāti izvēlēsies šoreiz. Un par to, vai mums kārtējo reizi būs jāpiedzīvo kauns par izdarīto izvēli," pauž partija.

"Saskaņa" norāda, ka likumprojekts tiks nosūtīts visām Saeimas frakcijām, jo tautas vēlēta valsts prezidenta institūtu iespējams ieviest daudz ātrāk, negaidot referendumu. Tāpat partija aicina parlamenta koalīcijas un opozīcijas partijas "pārtraukt aizkulišu farsu un klaunādi un dot tiesības ievēlēt prezidentu tautai".

Referenduma ierosināšanai nepieciešams ne mazāk kā viena desmitā daļa no pēdējās Saeimas vēlēšanās balsstiesīgo Latvijas pilsoņu skaita. 14.Saeimas vēlēšanās piedalījās vismaz 916 594 jeb 59,43% balsstiesīgo.