Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Tavars: Valsts prezidenta vēlēšanas būs nopietns pārbaudījums koalīcijai

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Valsts prezidenta vēlēšanas būs līdz šim nopietnākais pārbaudījums valdību veidojošajai koalīcijai, sestdien Latvijas Zaļās partijas (LZP) kongresā sacīja "Apvienotā saraksta" (AS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs, LZP līderis Edgars Tavars.

Kongresā tika paziņots LZP domes lēmums, kurā pausts atbalsts AS virzītajam Valsts prezidenta amata kandidātam Uldim Pīlēnam.

Tavars norādīja, ka AS ir pildījusi solījumu Valsts prezidenta amatam izvirzīt kandidātu ar skaidru vīziju par to, kā attīstīt Latviju.

Lai gan citu interešu pārstāvji individuāli uzrunā gandrīz katru no AS deputātiem saistībā ar balsojumu Valsts prezidenta vēlēšanās, partiju apvienības pārstāvji neplāno atkāpties no saviem uzstādījumiem, pauda politiķis.

LZP domes paziņojumā uzsvērts, ka Pīlēns ir "spēcīgs līderis, nelokāms patriots, kurš iestājas par aizsardzības spēju stiprināšanu ciešā sadarbībā ar NATO".

Pīlēnam esot skaidrs redzējums tautsaimniecības uzplaukumam, reģionu attīstībai un iedzīvotāju uzticēšanās valstij veicināšanai, atzīmē LZP domnieki.

AS veido LZP, Latvijas Reģionu apvienība un Liepājas partija, kā arī pie partijām nepiederoši Pīlēna veidotās biedrības "Apvienotais Latvijas saraksts" biedri.

Kā ziņots, pirmais ambīcijas kandidēt uz Valsts prezidenta amatu pieteica Pīlēns. Bez AS viņam atbalstu ir paudusi virkne opozīcijas politiķu, tomēr stabils balsu vairākums vēlēšanās Pīlēnam pašlaik nav drošs.

Vēlāk arī līdzšinējais Valsts prezidents Egils Levits paziņoja, ka ir gatavs kandidēt uz otru termiņu valsts pirmās personas amatā. Levitam atbalstu sola Nacionālā apvienība un "Jaunā vienotība", līdz ar to arī viņam pašlaik nepietiek balsu pārvēlēšanai.

Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ir paudis, ka "Jaunā vienotība" vēlas, lai koalīcija nonāktu pie viena Valsts prezidenta amata kandidāta - Levita.

Valsts prezidenta vēlēšanas Saeimā notiks maija pēdējā dienā.