Zatlera izredzes saglabāt amatu palielinās

© f64

Valsts prezidents Valdis Zatlers joprojām neapliecina gatavību atkārtoti kandidēt augstajam amatam, tomēr politiskajos kuluāros arvien noteiktāk iezīmējas netiešs atbalsts tieši šai kandidatūrai.

Tautas partijas vadītājs, apvienības Par labu Latviju (PLL) līderis Andris Šķēle vakar paziņoja – opozīcijā strādājošie politiķi sliecoties domāt, ka Valdis Zatlers varētu turpināt pildīt augstā amata pienākumus. A. Šķēle pat prognozē, ka V. Zatlera izredzes saglabāt valsts pirmās amatpersonas krēslu vērtējamas vairāk nekā ar 50%.

Netiešu atbalstu V. Zatleram ir paudis arī koalīcijas pārstāvis, Zaļo un zemnieku savienības Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis, kas domā, ka V. Zatlera izredzes palikt amatā arvien palielinoties.

Gan politiķi, gan politologi neslēpj, ka V. Zatlera izvirzīšanās priekšplānā saistīta ne tik daudz ar šīs personālijas veiksmīgo darbību, cik ar pašu partiju nespēju vienoties par jebkādu citu kandidatūru.

Diskusiju par prezidenta vēlēšanām vissmagāk eskalējusi Saeimas priekšsēdes Solvitas Āboltiņas iniciatīva viņas paspārnē veidot īpašu darba grupu Valsts prezidenta ievēlēšanas procesa vērtēšanai. Jau rakstīts, ka S. Āboltiņa piedāvājusi izveidot īpašu komisiju, kurā notiktu sabiedrībā zināmu personību diskusija ar politiķiem un kas pretendētu uz visas sabiedrības viedokļa paušanu.

Tikmēr politiskajos kuluāros S. Āboltiņas iniciatīva izpelnījusies milzīgu pretestību. Tā kā Vienotībai jau pieder divi no trim augstākajiem posteņiem valstī, t.i., premjera un Saeimas priekšsēdētāja krēsls, apvienībai varētu būt minimālas iespējas virzīt savu cilvēku vēl arī prezidenta amatam. A. Šķēle uzskata, ka caur īpašas komisijas izveidi Vienotība ir izdomājusi "viltīgu veidu", kā šo situāciju mainīt sev vēlamā virzienā, taču tās esot klajas politiskās spēles, kurās

PLL nevēlas līdzdarboties. PLL runas vīrs Arno Pjatkins Neatkarīgajai apliecināja, ka PLL ir izlēmusi nevirzīt savu pārstāvi S. Āboltiņas darba grupai, lai gan iepriekš Saeimas priekšsēde izteica vēlēšanos tajā iesaistīt abus bijušos prezidentus, kas nozīmētu arī PLL Saeimas deputāta Gunta Ulmaņa dalību.

Neraugoties uz neviennozīmīgo situāciju, pati apvienība Vienotība Valsts prezidenta kontekstā pagaidām ietur daudznozīmīgu pauzi, izvairoties formulēt konkrētu viedokli. Vienotības Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis Neatkarīgajai sacīja, ka apvienības valde vēl nav spriedusi par prezidenta amata kandidātiem, tāpēc viņš nevēlas komentēt nedz V. Zatleru, nedz kādu citu personāliju.

Jāatgādina, ka tieši V. Zaķis līdz šim bijis viens no retajiem politiķiem, kurš gada sākumā apšaubīja V. Zatlera pārvēlēšanas lietderību, savu viedokli pamatojot ar, pēc viņa domām, nekorektu iejaukšanos politiķu diskusijā par Traumatoloģijas slimnīcas reformu.

Svarīgākais