Jautrīte Briede nekandidēs uz tiesībsarga amatu

© f64

Pēdējo nedēļu laikā intensīvi tiek apspriests tiesībsarga izvirzīšanas process un par reālāko Vienotības kandidāti tiesībsarga amatam neoficiāli minēta Augstākās tiesas senatore Jautrīte Briede.

Līdz šim neviens politiskais spēks nebija aicinājušas viņu kandidēt. Augstākās tiesas Administratīvo lietu departamenta senatorei, LU Juridiskās fakultātes asociētajai profesorei J. Briedei pagājušajās brīvdienās bijusi telefonsaruna ar Saeimas deputāti, Juridiskās komisijas priekšsēdētāju Ilmu Čepāni (Vienotība) par iespējamo senatores virzīšanu tiesībsarga amatam, taču J. Briede no šā amata atteikusies.

Senatores atteikšanos no kandidēšanas uz vakanto tiesībsarga amatu var saistīt ar viņas iesaistīšanos Sorosa fonda – Latvija finansētajā Delnā. "Esmu Delnas dibinātāja un biedre, redzot, kas notika ar Andreja Judina kandidēšanu Augstākās tiesas tiesneša amatam, kad acīs teica vienu, bet dara otru, man radies iespaids, ka mani šajā amatā neievēlēs," atzīst J. Briede.

Vēl viens iemesls atteikumam ir tas, ka senatore negrib mainīt tiesneša un asociētās profesores darbu, kas viņai sagādā prieku, un Senāta departamenta kolektīvu. J. Briede arī norāda, ka labam tiesībsargam vajadzētu būt ļoti lielai atpazīstamībai, publicitātei, bet viņa tādu nevēlas.

Vēl 4. februārī J. Briede sniedza paziņojumu, kurā norādīja, ka pozitīvi vērtē tiesībsarga vēlēšanu rosināto diskusiju par šīs institūcijas lomu Latvijā un arī iespējamajiem kandidātiem amatam, taču ir nepieņemami, ka kandidāta, jo īpaši tiesneša, vārds bez pamata tiek saistīts ar konkrētu partiju vai politisko spēku.

Arī bijušais Satversmes tiesas priekšsēdētājs Aivars Endziņš bija aicināts kandidēt uz tiesībsarga amatu, taču atteicies.

Jau vēstīts, ka iepriekš Saskaņas centra (SC) Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Valērijs Agešins norādīja – trīs lielākās frakcijas varētu vienoties par vienu tiesībsarga amata kandidātu. Viņš atzina, ka pašlaik notiek partiju sarunas starp Zaļo un zemnieku savienību, Vienotību un SC.

Savukārt Vienotības Saeimas frakcijas vadītājs Dzintars Zaķis, atbildot uz šo jautājumu, bija strups un atteicās komentēt iespējamību, ka trīs partijas varētu vienoties par vienu tiesībsarga amata kandidātu.

Arī pirms četriem gadiem, kad pirmo reizi bija jāvirza pretendenti tiesībsarga amatam, negāja gludi. Bijušo Satversmes tiesas tiesnesi Romānu Apsīti tiesībsarga amatam 2007. gada februāra sākumā izvirzīja Ministru prezidents Aigars Kalvītis (TP), kas savu izvēli skaidroja ar to, ka R. Apsītim piemīt visas tās īpašības, kas būtu nepieciešamas tiesībsarga amata pretendentam. Partijas kandidātus meklēja kūtri un neieinteresēti, bet Saeimā nespēja vienoties par ieteiktajiem kandidātiem – TP biedru Ringoldu Balodi un TB/LNNK ieteikto profesori Rasmu Kārkliņu.

Latvijā

Pirms divām nedēļām, 7. septembrī, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas bezpilota lidaparāts ar 50 kilogramu sprāgstvielu lādiņu. Par šo incidentu Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja tikai svētdienas pievakarē. Pirmdienā tika sarīkota preses konference, kurā atbildīgās amat/militārpersonas centās paskaidrot, kas noticis un kāpēc šis drons nav ticis notriekts. Sabiedrības vērtējums par šo skaidrojumu – nepārliecinoši.

Svarīgākais