Valsts pašvaldībām garantēs 96% nodokļu ieņēmumus

Valstij un pašvaldībām tomēr izdevies rast kompromisu un valdība nākamgad pašvaldībām garantēs nodokļu ieņēmumus 96% apmērā, kas ir par 4% vairāk nekā tika solīts iepriekš.

Vakar valdības vadītājs Valdis Dombrovskis, kā arī finanšu ministrs Andris Vilks tikās ar Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) domi un lielo pilsētu mēriem, lai turpinātu smagās sarunas par nodokļu ieņēmumu prognozēm. Līdz šim valsts bija gatava pašvaldībām garantēt tikai 92% no aptuveni 680 miljoniem latu, kurus nākamajā gadā dažādos nodokļos plāno iekasēt pašvaldības. Tas nozīmētu, ka valsts piemaksātu pašvaldībām to summu, kas „pietrūktu”, lai nodokļos būtu iekasēti 92% no plānotajiem maksājumiem. Savukārt kā aizpildīt atlikušo 8% iztrūkumu savos budžetos pašvaldībām būtu jādomā pašām. LPS vadītājs Andris Jaunsleinis Neatkarīgajai klāstīja, ka šāda situācija reģionus kategoriski neapmierināja, tādēļ tika mēģināts pārliecināt valsti, ka garantētais nodokļu minimums ir jāpaaugstina. „Pieņemtais kompromiss abām pusēm ir solidārs,” panākto vienošanos par 96% garantiju komentē A. Jaunsleinis. „Starpība starp valsts sākotnēji solītajiem 92% un pašvaldībām nepieciešamajiem 100% bija 8%, no kuriem pusi, t.i., 4% valsts pielika klāt sākotēniem solījumiem, savukārt par atlikušajiem 4% reģioniem būs jādomā pašiem. Acīmredzot pašvaldības savus budžetus gatavos janvārī un tad katram reģionam pašam būs jādomā — vai paļauties uz valsts apgalvojumiem, ka nodokļu ieņēmumi pildīsies labi un pretim šai vēl nesaņemtajai naudai paredzēt konkrētus izdevumus, vai tomēr rīkoties tik pat konservatīvi kā šogad un plānot savus izdevumus, rēķinoties tikai ar 96% no plānotajiem nodokļu ieņēmumiem.”

A. Jaunsleinis piebilda: panāktais kompromiss praksē nozīmē, ka „gaisā joprojām pakārti” aptuveni 38 miljoni latu, kurus nedz valsts sola pašvaldībām kompensēt, nedz paši reģioni zina, kur šo summu iegūt. „Iespējams, pašvaldībām kaut kur nāksies samazināt savus vēlamos izdevumus, pārtraukt kādas programmas, taču labāk to ir izdarīt jau tagad nekā pusgadā nav jākonstatē tukši maki un jāgriež tad.”

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais