"Konservatīvie": Meņģelsones iecere, kā palielināt finansējumu veselības aprūpei, apdraud pensiju sistēmu

© f64.lv, Gints Ivuškāns

Veselības ministres Līgas Meņģelsones iecere novirzīt 14% no valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām (VSAOI) veselības aprūpei līdzšinējā 1% vietā ir nepārdomāta un var apdraudēt pensiju sistēmu kopumā, uzskata 14.Saeimā nepārstāvētā partija "Konservatīvie".'

Kā informē partija, "Konservatīvie" atbalsta vismaz 12% no valsts budžeta novirzīšanas veselības nozarei, bet tas nevarot notikt uz pensionāru ienākumu rēķina. Partija aicina veselības ministri negraut Latvijas pensiju sistēmu.

"Veselības ministres Meņģelsones priekšlikums izskatās pēc populisma un ir bīstams šodienas un nākotnes pensionāriem. Ja veselības apdrošināšanai tiek palielināts sociālā nodokļa dalījums no pašreizējā 1% līdz 14%, tad cietīs valsts pensiju apdrošināšanas sadaļa (pašreiz 23,91%). Tas savukārt nozīmē, ka tuvākajā laikā varētu samazināties jau tā ne pārāk augstās vecuma, izdienas un minimālās pensijas, kas tiek finansētas no šodienas strādājošo sociālā nodokļa iemaksām," norāda bijušais Labklājības ministrs un "Konservatīvo" priekšsēdētājs Gatis Eglītis.

Tāpat "Konservatīvie" atkārtoti aicina valdības vadītāju uzņemties atbildību un vadīt krīzes vadības grupu medicīnas nozares problēmu risināšanai. Situāciju kā kritisku vērtē lielākā daļa medicīnas nozarē strādājošo organizāciju, norāda partija.

Jau ziņots, ka Meņģelsone intervijā Latvijas Televīzijai norādīja, ka vismaz 14% no VSAOI būtu jānovirza veselībai.

Savukārt Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) sacīja, ka sociālā nodokļa jeb valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksu pārdalīšana par labu veselībai faktiski nozīmē atņemt pensionāriem pensijas.

Svarīgākais