Koalīcijas politiķis mēģinājumu budžetu pieņemt vienā dienā skaidro ar opozīcijas nogurdināšanu

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Koalīcijas politiķis Juris Viļums (AS) mēģinājumu valsts budžetu 2023.gadam pieņemt vienā dienā skaidro ar nepieciešamību nogurdināt opozīcija, izriet no viņa ieraksta mikroblogošanas vietnē "Twitter".

Iesaistoties diskusijā par to, vai tiešām valstij nozīmīga likuma pieņemšana būtu jāveic naktī, Viļums nepiekrita kādai tviterlietotājai, kura pārmeta Saeimai sliktu darba organizāciju, valsts budžetu pieņemot pēdējā brīdī.

"Vai tas ir veids, kā uz rīta pusi "izgrūst cauri" kaut ko lobējamu tā, lai neviens nesaprot, par ko balso?" retoriski norādīja tviterlietotāja.

Viļums viņai atbildēja, ka tā nu tas neesot, jo visi priekšlikumi jau pirms tam izskatīti un iespējamās izmaiņas jau veikusi valdība un Saeimas Budžeta komisija, līdz ar to budžeta pieņemšanas galīgajā lasījumā izmaiņām vairs nebūtu jābūt.

Arī Viļuma partijas biedrs Andris Kulbergs (AS) mikroblogošanas vietnē "Twitter", mierinot cilvēkus, kuri satraukušies par to, ka naktī deputāti nevarēs pieņemt saprātīgus lēmumus, steidza norādīt, ka "neviens nepieņem svarīgus lēmumus vai izmaiņas šajā posmā", piebilstot, ka Saeima galīgajā lasījumā pieņem jau valdības izstrādātu budžetu.

Budžeta pieņemšanas galīgajā lasījumā sēdi Viļums nosauca par "opozīcijas izrādīšanos", netieši norādot arī uz nepieciešamību turpinot strādāt naktī, lai opozīcijas politiķi nevarētu ievilkt budžeta izskatīšanu.

"Ja [sēde] būtu ar pārtraukumiem, tas viss vilktos apmēram nedēļu - kā pagājušajā gadā," rakstīja Viļums.

Opozīcijas deputāte Leila Rasima (P), reaģējot uz Viļuma izteikumiem, deputātam vaicāja par šādas "demokrātijas tēlošanas" vajadzību, pieļaujot, ka tas nepieciešams tikai "ķeksīša pēc".

"Zini, tas reāli sadusmo! Tā tam nebūtu jābūt. Un uztvert opozīcijas runas kā izrādīšanos - tas tikai parāda, cik dzirdīgas ir koalīcijas ausis," pauda Rasima.

Jau rakstījām, ka Saeima ceturtdien pēc aptuveni diennakti garas sēdes, debatēs pavadot arī visu nakti, galīgajā lasījumā pieņēma šā gada valsts budžetu un budžeta ietvaru nākamajiem trim gadiem. Par budžetu nobalsoja 52 deputāti, bet pret bija 39 parlamentārieši.

Svarīgākais