Saeimas debates par 2023. gada valsts budžetu: kādus ierosinājumus līdz šim deputāti ir noraidījuši?

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Saeimas deputāti joprojām, kopš vakardienas, debatē par valsts budžeta likumprojektu. Ko līdz šim deputāti ir nolēmuši?

Saeimas vairākums trešdienas vakarā noraidīja gan Zaļo un zemnieku savienības, gan deputāta Edmunda Zivtiņa (LPV) iesniegtos priekšlikumus kopumā par papildu vairāk nekā 100 miljonu eiro piešķiršanu iekšlietu jomai.

Saeimas debatēs par šiem rosinājumiem iekšlietu ministrs Māris Kučinskis (AS) no savas puses akcentēja, ka valsts 2023.gada budžetā iekšlietu visām nozarēm ir paredzēts 10% pieaugums un ka līdzekļu palielinājums sekos arī nākamajos gados.

Kučinskis pateicās opozīcijai par rūpēm, lai stiprinātu iekšlietu dienestus, kas ir svarīgi visai sabiedrībai. Tomēr koalīcija nevar atbalstīt opozīcijas priekšlikumus, ņemot vērā norādīto finanšu avotu - ēnu ekonomikas samazināšanu -, jo, tā kā opozīcija nav piedāvājusi konkrētu risinājumu nodokļu lielāku ienākumu iekasēšanai, tad nav zināms, vai attiecīgo naudas summu būs iespējams iekasēt, skaidroja iekšlietu ministrs.

Priekšlikumi tika noraidīti likumprojektā "Par valsts budžetu 2023.gadam un budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025.gadam", ko Saeima kopš trešdienas jau vairākas stundas skata galīgajā lasījumā.

Saeimas vairākums šonakt neatbalstīja opozīcijas priekšlikumus par papildu atbalstu lauksaimniekiem, tūrisma veicināšanai un augstākajai izglītībai.

Pamatojot priekšlikumu par 60 miljonu eiro piešķiršanu atbalsta programmai lauksaimniekiem, ZZS frakcijas priekšsēdētājs Viktors Valainis pauda, ka lauksaimniecība ir jāatbalsta arī no nacionālā finansējuma, nevis tikai jāpaļaujas uz Eiropas Savienības naudu. Latvijai esot iespēja palielināt produktivitāti lauksaimniecības jomā, lai tuvotos, piemēram, Īrijas līmenim, klāstīja politiķis.

Tika noraidīts arī ZZS priekšlikums par 25 miljonu eiro piešķiršanu piena nozarei cenu svārstību radīto zaudējumu segšanai.

Tāpat atbalstu nesaņēma deputāta Aināra Šlesera (LPV) priekšlikums 20 miljonus eiro piešķirt tūrisma veicināšanai programmai, lai aviokompānijām maksātu 10 eiro par katru piesaistītā tūrista viesnīcā pavadīto dienu. Politiķis akcentēja, ka tas būtu ļoti labs signāls tūrisma industrijai, lai piesaistītu klientus, piemēram, rudenī, kad ir mazāk tūristu nekā vasarā.

Deputāti noraidīja arī "Progresīvo" rosinājumu par ap trīs miljonu eiro piešķiršanu skolēnu vasaras nodarbinātības pasākumu nodrošināšanai un personu ar invaliditāti iesaistei darba tirgū.

Atbalstu nesaņēma arī vairāki opozīcijas priekšlikumi par papildu finansējuma piešķiršanu augstskolām un paralimpiskā sporta atbalstam.

Priekšlikumi tika noraidīti likumprojektā "Par valsts budžetu 2023.gadam un budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025.gadam", ko Saeima kopš trešdienas pievakares skata galīgajā lasījumā.

Saeimas vairākums šodien noraidīja opozīcijas priekšlikumus par budžeta līdzekļu piešķiršanu iedzīvotāju iniciatīvu portāla "manabalss.lv" darbībai un mazo hidroelektrostaciju (HES) nojaukšanai upju ilgtspējas nodrošināšanai.

Saeima noraidīja deputātu Harija Rokpelņa (ZZS) un Daigas Mieriņas (ZZS) priekšlikumu par pusmiljona eiro piešķiršanu "manabalss.lv". Rokpelnis atzīmēja, - lai gan daudzi politiķi izsakās kā demokrātijas aizstāvji, tomēr šis balsojums to neapliecinot.

Arī deputāte Antoņina Ņenaševa (P), kura Saeimas Prezidijā kā Saeimas sekretāra biedre koordinē iedzīvotāju iniciatīvu nonākšanu līdz izskatīšanai Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā, aicināja atbalstīt šo priekšlikumu.

Tāpat atbalstu nesaņēma Zaļo un zemnieku savienības priekšlikums par 2 miljonu eiro piešķiršanu valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu saglabāšanai, kā arī priekšlikums par 2 miljoniem eiro palielināt naudas summu, kad atvēlēta mazo HES un dambju nojaukšanas programmai.

Tika noraidīti arī deputāta Mārča Jencīša (LPV) priekšlikumi 1,5 miljonus eiro pārdalīt no Latvijas Televīzijai un Latvijas Radio piešķirtajiem līdzekļiem par labu baznīcām jeb sakrālā mantojuma saglabāšanai.

Priekšlikumi tika noraidīti likumprojektā "Par valsts budžetu 2023.gadam un budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025.gadam", ko Saeima kopš trešdienas pievakares skata galīgajā lasījumā. Ar budžeta pakotni saistītie jautājumi kopumā tiek skatīti jau nepilnu diennakti ilgā sēdē, ierēķinot arī pārtraukumus.

Saeimas vairākums ceturtdienas rītā noraidīja vairākus opozīcijas priekšlikumus par papildu finansējuma piešķiršanu veselībai aprūpei valsts 2023.gada budžeta projektā.

Vairākas medicīnas nozares profesionāļu organizācijas ir pārmetušas valdībai, ka veselības aprūpes budžets ir nepietiekams un novedīšot pie ārkārtas situācijas medicīnā. Valdība šādos apstākļos būtiskas izmaiņas budžeta projektā nepiedāvāja, tā vietā solot meklēt iespējas finansējumu veselības aprūpei palielināt gada gaitā ar budžeta grozījumiem.

Saeimā tikai noraidīts deputātes Ramonas Petravičas (LPV) priekšlikums par 69 miljonu eiro piešķiršanu darba samaksas pieauguma nodrošināšanai ārstniecības personām. Debatēs politiķe uzsvēra, ka 2023.gada budžets vērtējams kā nāves spriedums valsts apmaksātai veselības aprūpei. Petraviča atsaucās uz Latvijas Ārstu biedrības pausto satraukumu par valdības pieeju, kā arī vērtēja, ka šis budžets iezīmējot pāreju uz maksas medicīnu.

Tikai noraidīts arī līdzīgs Zaļo un zemnieku savienības frakcijas priekšlikums par 20 miljonu eiro piešķiršanu mediķu atalgojuma palielināšanai. Atbalstu nesaņēma arī Petravičas priekšlikums par finansējuma palielinājumu onkoloģijai par 30 miljoniem eiro.

Saeimas vairākums noraidīja arī "Stabilitātei" un "Progresīvo" priekšlikumus par papildu naudu medicīnai, tajā skaitā, dažādu medikamentu apmaksāšanai. Deputāts Edmunds Cepurītis (P) akcentēja, ka vēlāk vairs nevar novērst jau iepriekš cilvēkiem iestājušās negatīvās sekas zāļu trūkuma dēļ.

Priekšlikumi tika noraidīti likumprojektā "Par valsts budžetu 2023.gadam un budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025.gadam", ko Saeima kopš trešdienas pievakares skata galīgajā lasījumā. Ar budžeta pakotni saistītie jautājumi kopumā tiek skatīti jau nepilnu diennakti ilgā sēdē, ierēķinot arī pārtraukumus.

Svarīgākais