Zalāns: Latvijas politiķiem būtu jāmācās no zviedru amatpersonu nostājas

Zviedrijas amatpersonu kritika attiecībā uz Latviju ir diezgan nediplomātiska, taču tādā veidā Zviedrijas amatpersonas aizstāv savus uzņēmējus, kas būtu jāmācās arī Latvijas politiķiem, šodien Latvijas Televīzijas raidījumā "100.pants" uzsvēra reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs Edgars Zalāns.

Viņš uzsvēra, ka jebkura kritika ir jāpieņem un arī Latvijas amatpersonas no zviedriem varētu mācīties "pastāvēt par savas valsts biznesu".

Kā ziņots, Zviedrijas premjerministrs Fredriks Reinfelds pirmdien Stokholmā notiekošajā Baltijas attīstības forumā norādīja, ka Baltijas valstu atlabšanai nepieciešama tirdzniecības lielāka attīstība un reģiona atvērtība.

Zviedrijas premjers arī sacīja, ka Latvijai nepieciešams pildīt savas saistības saskaņā ar vienošanos ar Starptautisko Valūtas fondu (SVF) un Eiropas Komisiju par palīdzības piešķiršanu.

"Es nevēlos izteikt kādus minējumus par to, kas notiks tālāk, bet mēs situāciju Latvijā uztveram ļoti nopietni," sacīja Reinfelds.

Kā ziņots, reaģējot uz Latvijas valdības lēmumu nākamā gada budžeta izdevumus samazināt par 225 miljoniem latu, nevis 500 miljoniem latu, kā to paredz vienošanās ar SVF, Zviedrijas finanšu ministrs Andešs Borjs nedēļas nogalē brīdināja, ka Latvijai jāpilda savs solījums budžeta samazināšanas apjomiem, norādot, ka starptautiskās sabiedrības pacietības mēram attiecībā uz Latviju ir savas robežas.

Borja komentāri un ziņas, ka Zviedrijas finanšu ministrs slepenās sarunās brīdinājis valsts lielākās bankas par Latvijai draudošu maksātnespēju, pirmdien izraisīja Zviedrijas banku "Swedbank" un SEB, kā arī Zviedrijas kronas vērtības kritumu.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais