Šlesers rosina tūrisma nozares atbalstam budžetā rezervēt 20 miljonus eiro

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Saeimas deputāts Ainārs Šlesers (LPV) rosina atbalstam tūrisma nozarei rezervēt 20 miljonus eiro, otrdien Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās komisijas sēdē pauda deputāts. 

Šlesera skaidroja, ka varētu budžetā rezervēt, piemēram, 20 miljonus eiro, kas būtu pieejami tūrisma nozares veicināšanai. Deputāta piedāvātais risinājums paredzētu, ka visas aviokompānijas, kuras lido uz Rīgu, piesaistītu tūristus, kuri paliek Latvijā. Aviokompānijas varētu reklamēt Rīgu un Latviju kā tūrisma galamērķi, un par vienu nakti viesnīcā, kas būtu rezervēta ar aviokompānijas starpniecību, valsts šai lidsabiedrībai attiecīgi izmaksātu 10 eiro.

"Vidējā statistika parāda, ka viens šāds tūrists Latvijā atstās 100-150 eiro. Tas nozīmē, ka, ieguldot 10 eiro, mēs atgūstam 100-150 eiro," skaidroja Šlesers, piebilstot, ka tā nebūtu priekšapmaksa, bet rezervēta nauda budžetā.

Viņš aicināja Satiksmes ministriju un Ekonomikas ministriju šādu priekšlikumu izvērtēt.

Finanšu ministrijas Tautsaimniecības analīzes departamenta direktore Inta Vasaraudze skaidroja, ka 2023.gada budžetā šobrīd nav paredzēts īpašs atbalsts tūrismam. Viņa arī norādīja, ka par šādu atbalstu jāveic analīze, parādot finansiālo ieguvumu, un tad var lemt par risinājumiem.

Savukārt Satiksmes ministrijas parlamentārais sekretārs Kaspars Gerhards (NA) norādīja, ka tūrisms ir Ekonomikas ministrijas atbildībā, piebilstot, ka pie nepieciešamības Satiksmes ministrija ir gatava izanalizēt priekšlikumus, kas var nest rezultātu.

Komisijas priekšsēdētāja Linda Matisone (AS) aicināja par šo jautājumu diskutēt trešdien, 15.februārī, kad komisijā būs Ekonomikas ministrijas pārstāvji. Viņa arī piebilda, ka tūrisma nozarei no Atveseļošanās fonda ir plānots finansējums, un varētu diskutēt, vai ar to pietiks.

Svarīgākais