Notiek tīrīšana sociāldemokrātu vadībā

Pirms 10. Saeimas vēlēšanām reklāmās sev kaklā liktā cilpa Latvijas Sociāldemokrātiskās strādnieku partijas (LSDSP) vadībai izrādījās liktenīga. Tā spēja nodrošināt vien nieka 0,6 procentu vēlētāju atbalstu. Latvijas vecākā partija 29. janvārī aicināja biedrus uz 43. kongresu, kurā pārvēlēja vadību.

Ņemot vērā sliktos vēlēšanu rezultātus, LSDSP priekšsēdētājs Jānis Dinevičs, kurš partiju vadīja kopš 2006. gada, savu kandidatūru uz partijas priekšsēža amatu atsauca, partijas turpmāku vadīšanu kongress uzticēja ģenerālsekretāram Aivaram Timofejevam.

J. Dinevičs atskatījās uz aizvadīto gadu, izvērtēja partijas iesaistīšanos politisko partiju apvienības Atbildība rindās, neiztika arī bez pārmetumiem vēlēšanu uzvarētājiem, īpaši uzsverot "Vienotības divkosību. No vienas puses, Vienotība runā par zināmu sabiedrības integrāciju, par to, ka sašķeltā sabiedrība būtu jāintegrē, taču tajā pašā laikā vēlēšanu kampaņā izmantoja klasisku šķeltniecisku paņēmienu. To izmantoja arī TB/LNNK."

Savukārt LSDSP vecbiedrs Dainis Īvāns rosināja mainīties pašiem un būt prātīgiem. "Man arī daži ir jautājuši, vai pēc neskaitāmām sociāldemokrātu sakāvēm vēlēšanās es nepāriešu, kur ir labāk, – kur var tikt pie varas un lielās siles. Man nav ienākusi prātā tāda doma. (..) Nekas nemainās, ja mēs nemaināmies paši. Nekas nav mainījies pēc šīm vēlēšanām Saeimā. Tie paši oligarhi, bandīti, tautas, tiesu, valdību dancinātāji. Viss notiek, kā bijis," teica D. Īvāns. Viņš prognozē, ka nākamajās vēlēšanās LSDSP iekļūšana parlamentā ir maz ticama, taču partijā jānotiek pārmaiņām. "Es sociāldemokrātijas lomu šodien redzu tiešām – sabiedrības pārorientācijā. No tērētāju, uzdzīvotāju sabiedrības uz pasaules taupīšanas sabiedrību. (..) LSDSP misija ir cilvēkus vest pie prāta. Pie prāta nevar vest tas, kurš pats nav prātīgs, kā tāds satrakojies vērsis skrien sienā," komentēja D. Īvāns.

Kongresā vairākkārt tika locīts klāt neesošā Ata Lejiņa vārds. Viņš vēlēšanās startēja no Vienotības saraksta. Lai arī A. Lejiņš ir izslēgts no LSDSP, viņš izteicis gatavību atgriezties biedru rindās atkarībā no tā, kā rokā nonāks partijas vadības groži. 93 LSDSP kongresa delegāti partijas līdera godu uzticēja A. Timofejevam, par otru kandidātu partijas valdes priekšsēdētāja amatam Ansi Dobeli nobalsoja 55 partijas biedri.

Latvijā

Pirms divām nedēļām, 7. septembrī, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas bezpilota lidaparāts ar 50 kilogramu sprāgstvielu lādiņu. Par šo incidentu Latvijas Aizsardzības ministrija (AM) paziņoja tikai svētdienas pievakarē. Pirmdienā tika sarīkota preses konference, kurā atbildīgās amat/militārpersonas centās paskaidrot, kas noticis un kāpēc šis drons nav ticis notriekts. Sabiedrības vērtējums par šo skaidrojumu – nepārliecinoši.

Svarīgākais