Deputāti bez šofera tiesībām vēlas benzīna kompensāciju

© f64

Apmēram divu nedēļu laikā Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija izvērtēs to deputātu rīcību, kuri pieprasījuši kompensācijas par benzīnu, kaut viņiem nav autovadītāja apliecības.

Komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs uzskata, ka tā ir nekaunība. Arī Latvijas pašvaldībās deputāatiem par sabiedrisko transportu kompensācijas nemaksā.

Bijušais Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja šefs Aleksejs Loskutovs dzīvo Rīgas centrā un uz darbu dodas ar kājām vai sabiedrisko transportu. Tomēr viņš uzskata, ka būtu pelnījis 46 latu kompensāciju. Savukārt deputāti Jānis Dombrava un Dzintra Hirša papildus transporta piemaksām vēlas arī 133 latus par izlietoto benzīnu. J. Dombrava, kurš tāpat kā A. Loskutovs un Dz. Hirša Saeimā ievēlēti pirmoreiz, norāda, ka kompensācijas līdz šim pieprasījuši arī citi deputāti un Saeimā tā ir ierasta prakse, tāpēc nekā nosodāma savā vēlmē viņš nesaskata.

Turpretī Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vadītājs Vitālijs Orlovs, kurš Saeimā strādā jau astoņus gadus, par jaunā kolēģa izteikumiem ir pārsteigts. "Gribētu gan zināt, kuri deputāti agrāk arī tā darīja un kas to visu ierādīja jaunajiem! Zinu, ka Saeimā ir vēl četri deputāti bez šofera tiesībām, taču viņiem ne prātā neienāca prasīt kaut kādas kompensācijas," pikti saka V. Orlovs.

Interesējoties, vai Latvijas pašvaldībās deputāti saņem atpakaļ naudu, ko tērējuši, piemēram, lai apciemotu vēlētājus, Neatkarīgā noskaidroja, ka šāda kārtība nepastāv. Piemēram, Liepājā, domniekiem netiek kompensēti nedz tramvaja, nedz autobusa izdevumi. Pašvaldības preses pārstāvis Aigars Štāls uzsver, ka katrs brauc ar savu privāto auto un par benzīnu maksā no savas kabatas. "Mums ir divi busiņi, kurus var izmantot, bet deputāts viens nekad nebrauc, tas ir ārkārtējs gadījums. Vienīgi savs pašvaldības auto ir priekšsēdētājam, jo viņa ritms ir dinamiskāks," stāsta A. Štāls.

Arī Rīgā un citviet Latvijā atbilstoši pašvaldību likumam deputātiem par transportu kompensācijas nemaksā. Rīgas domes preses pārstāvis Uģis Vidauskis norāda, ka domnieki, iepriekš piesakot, var izmantot dežūrmašīnu vai konkrētās komitejas rīcībā nodoto transportlīdzekli, taču tas jāsaskaņo ar komitejas priekšsēdētāju. U. Vidauskis atzīst, ka pašvaldība ne vienmēr spēj izpildīt likumu, kas uzliek domei par pienākumu nodrošināt deputātu ar transportu viņa pienākumu pildīšanas vajadzībām, tāpēc tiek piedāvāti daži bonusi. "Dome piešķir atļaujas, kas ļauj savu auto bez maksas novietot pašvaldības maksas autostāvvietās," saka U. Vidauskis.

Pirms jautājuma izskatīšanas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijā A. Loskutovam, J. Dombravam un Dz. Hiršai jāiesniedz rakstisks paskaidrojums par savas rīcības iemesliem. Kopā ar speciālistiem komisija izlems, kā rīkoties tālāk. "Pat, ja likumiskā puse būs kārtībā, man šķiet, ka tā rīkoties nav ētiski! Ja tomēr mūs pārliecinās, ka viss ir kārtībā, tad paziņošu arī citiem deputātiem, lai nelaiž gar degunu naudiņu," ironiski saka V. Orlovs.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.