Valdības partiju fiskālās disciplīnas līgums; kas tajā rakstīts?

© f64.lv, Ģirts Ozoliņš

Aģentūra LETA publicē Krišjāņa Kariņa (JV) topošo valdību veidojošo partiju pārstāvju parakstīto fiskālās disciplīnas līgumu.

Latvijas Republikas 14.Saeimā ievēlētās partiju apvienības "Jaunā vienotība" (JV), partiju apvienības "Apvienotais - Latvijas Zaļā partija, Latvijas Reģionu Apvienība, Liepājas partija" (AS) un Nacionālā apvienības "Visu Latvijai!" - "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" (NA) frakcijas, uzņemoties atbildību par Saeimas un Ministru kabineta darbību, vienojas:

1. Fiskālās politikas pamatprincipi

1.1. Veidosim pretciklisku fiskālo politiku, lai būtu iespējams mērķtiecīgi sniegt atbalstu iedzīvotājiem un uzņēmējiem krīzes situācijā, un veikt ekonomikas transformāciju, nodrošinot straujāku eksporta un iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmi.

1.2. Pakāpeniski samazināsim vispārējās valdības budžeta strukturālo deficītu līdz 0,5% no IKP 2025.gadā un turpmāk to uzturēsim šajā līmenī.

1.3. Ārpus šī nosacījuma finansēsim aizsardzības un iekšējās drošības izdevumu pieaugumu un vienreizējus izdevumus, kas saistīti ar Krievijas kara pret Ukrainu izraisītās krīzes seku mazināšanai un valsts enerģētiskās neatkarības no Krievijas nodrošināšanai.

1.4. Lai nodrošinātu ekonomikas noturību pret potenciālajām satricinājumiem nākotnē, pēc kara izraisītās krīzes beigām īstenosim tādu fiskālo politiku, kas samazina vispārējās valdības parādu zem 40% no IKP.

1.5. Veiksim patstāvīgu un sistemātisku valsts budžeta izdevumu pārskatīšanu ar mērķi optimizēt valsts budžeta izdevumus un izvērtēt to efektivitāti un lietderīgumu valdības noteikto prioritāšu kontekstā, apkopojot priekšlikumus budžeta procesu pilnveidošanai un sistēmu sakārtošanai, kas veicina līdzekļu ekonomisku izlietošanu, administratīvā sloga mazināšanu un palielina iestāžu darbības efektivitāti.

2. Rīcība valsts budžeta sagatavošanā

2.1. Lai nodrošinātu valsts 2023.gada pagaidu budžetā noteikto pasākumu finansēšanu, politiku un nosacījumu izpildes turpināšanu, nekavējoties, operatīvi sagatavosim iesniegšanai Saeimā likumprojektu "Par valsts budžetu 2023.gadam un budžeta ietvaru 2023., 2024. un 2025.gadam", ievērojot 1.2. punkta un 1.3. punkta nosacījumus. Piedāvāsim tikai fiskāli neitrālus pasākumus.

2.2. Veicināsim valsts konkurētspēju, īstenojot stabilu, nodokļu maksātājiem saprotamu un elastīgu nodokļu politiku, kas nodrošina valsts fiskālās vajadzības un stratēģisko attīstības mērķu sasniegšanu. Kopā ar sociālajiem un sadarbības partneriem 2023.gadā izstrādāsim un apstiprināsim vidēja termiņa nodokļu politikas pamatnostādnes. Īstenosim principu, ka būtiskas pārmaiņas veicam ne biežāk kā vienu reizi četru gadu ciklā.

Latvijā

Pirmie velo statīvi jaunajos Čehijas uzņēmuma "Škoda Vagonka" ražotajos elektrovilcienos varētu parādīties nākamā gada sākumā, savukārt kopējās projekta izmaksas sarukušas par 25,8% - no 1,198 miljoniem eiro līdz 888 600 eiro, aģentūrai LETA pavēstīja AS "Pasažieru vilciens" (PV) pārstāvji.

Svarīgākais