Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

"Neērto" ministriju proporcija topošās koalīcijas partiju vidū nav slikta, norāda Rajevskis

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

"Neērto" ministriju proporcija topošās koalīcijas partiju vidū nav slikta, intervijā TV3 raidījumā "900 sekundes" pauda politologs, sabiedrisko attiecību speciālists Filips Rajevskis.

Viņš uzskata, ka valdības veidošanas process netiek apzināti bremzēts, tomēr vienlaikus partijas ir "pāršāvušas pāri" tā dēvētajiem stūrakmeņa datumiem, nespējot valdību izveidot līdz valsts svētkiem. "Patlaban ar sarunu procesu politiķi ir kaitējuši paši sev - sabiedrība savu funkciju ir izdarījusi, atnākot uz vēlēšanām, savukārt politiķi nespēj vienoties," teica eksperts.

Rajevskis noraidīja pieļāvumu, ka šīs valdības veidošanā liela nozīme varētu būt oligarhiem, uzsverot, ka šādas personas esošajā procesā "nav lieli spēlētāji".

Vērtējot Ministru prezidenta amata kandidāta, esošā premjera Krišjāņa Kariņa (JV) piedāvāto atbildības jomu sadali, Rajevskis piekrita, ka "Apvienotajam sarakstam" iedalītā veselības joma ir "sāpīga", jo tā "gadiem bijusi galvenā joma, kas interesējusi un satraukusi sabiedrību". Šādā situācijā kļūšana par veselības ministru, nezinot, kāds būs šīs jomas finansējums, rada bažas partijas līmenī, jo bez finansējuma, ar vāju ministru apvienībai tas var beigties slikti," vērtēja politologs.

Viņš gan uzsvēra, ka arī "Jaunā vienotība" (JV) ir paņēma divus amatus, kas tāpat nav "saulaini" - labklājības ministru un izglītības un zinātnes ministru, savukārt Nacionālajai apvienībai (NA) būs tikusi Satiksmes ministrija, kur jārisina problēmas, līdz ar to proporcionāli izvēle nav nemaz tik slikta.

Eksperta ieskatā NA loma jaunajā koalīcijā ir būt partnerim, uz ko var paļauties. NA līdz šim ir definējusu lietas, kas tai nav pieņemamas, kas ir ļoti svarīgi, bet pārējās lietās JV vienmēr var paļauties uz NA atbalstu. "JV ar AS apmainās ar laipnībām, kas nevar palikt bez sekām - attiecības starp šīm partijām nekad nebūs draudzīgas un pragmātiskas. Šajā situācijā NA būs kā pragmatisks partneris, uz ko var paļauties," uzskata politologs.

Rajevskis tāpat uzskata, ka AS iekšējās komunikācijas problēmas var radīt sarežģījumus arī turpmāk, piemēram, sadarbībā ar partneriem valdībā.