Tavars nedēļas nogalē notikušās sarunas par koalīcijas izveidi sauc par lietišķām

© f64.lv, Dmitrijs Suļžics

Koalīcijas veidošanas sarunas, kas notika šajā nogalē starp partiju apvienību "Jaunā vienotība" (JV) un "Apvienoto sarakstu" (AS), esot bijušas lietišķas, TV3 raidījumā "900 sekundes" sacīja politiķis Edgars Tavars (AS).

Viņš raidījumam apstiprināja, ka konsultācijas nedēļas nogalē esot notikušas, tās esot bijušas samērā lietisķas. Vienlaikus Tavars norādīja, ka pašlaik plašākus komentārus nesniegs. Komentāri varētu būt gaidāmi dienas otrajā pusē, pēc Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) un Valsts prezidenta Egila Levita tikšanās.

Tavars, lai arī plašāk sarunas nevēlējās komentēt, norādīja, ka AS "esot diezgan optimistiski".

AS Saeimas deputāts, parlamenta priekšsēdētājs Edvards Smiltēns uzsvēris, ka valdības veidošanas sarunās "tikai tagad" ir sajūta, ka AS tiek sadzirdēts. Viena problēma ir, ka vēl nav panākta vienošanās par izpratni, ko nozīmē un kā praktiski tiks īstenots solidaritātes princips. AS politiķis uzsvēra, ka veselība, izglītība, iekšlietas un labklājība ir ļoti smagas jomas, kur koalīcijas partneriem būtu jāuzņemas solidāra atbildība.

Vaicāts par to, vai AS līdz nedēļas beigām sniegs atbildi par atbildības jomu sadalījumu, Smiltēns atbildēja, ka tas ir atkarīgs no "klusās diplomātijas", kas turpināsies brīvdienās, darba rezultātiem.

Tāpat ziņots, ka pašlaik koalīcijas sarunās iezīmējušās domstarpības starp JV un AS pārstāvjiem par turpmāko darbību. Kariņš sākotnēji gaida AS atbildi uz politiķa piedāvāto atbildības jomu sadalījumu. Savukārt AS sākotnēji vēlas strādāt pie valdības deklarācijas izveidošanas, tajā skaitā, noskaidrot, ar kādu finansējumu dažādām nozarēm būs iespēja rēķināties.

Sarunu mērķis ir trīs politisko spēku - JV, AS un Nacionālās apvienības - koalīcijas izveidošana.

Svarīgākais