LSDSP vienīgā cerība izdzīvot – apvienība ar citām partijām

Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija (LSDSP) kopš neatkarības atjaunošanas tikusi ievēlēta tikai vienā parlamenta sasaukumā – 7. Saeimā; pēdējās vēlēšanās LSDSP zaudēja arī vietu Rīgas domē, bet pārējā Latvijā rezultāti nebija iepriecinoši – pārstāvniecība tikai 19 pašvaldībās no 118.

Reitingi partijai ir tik niecīgi, ka socioloģisko pētījumu kompānijas mēdz pat neiekļaut to aptaujās.

Ticība tam, ka LSDSP vēl izdosies izķepuroties, nepārliecinoša ir arī pašā partijā. Bieži vien pat partijas valdes sēdēs nav izdevies nodrošināt kvorumu, jo valdes locekļi pietiekamā skaitā uz tām vienkārši nav atnākuši. Kūtri strādājušas arī partijā izveidotās darba grupas, bet biedri nav maksājuši biedranaudu, kas partijai nozīmē arī sarežģītāku finansiālo situāciju. Tāpēc sestdien notikušajā partijas kongresā tās līderis Jānis Dinevičs, kurš atkārtoti tika pārvēlēts šajā amatā, mudināja partijas biedrus uz apzinīgāku partijas disciplīnas ievērošanu, bez kuras panākumu nebūšot. Tāpat viņš neslēpa pārliecību, ka panākumus nākamajās vēlēšanās LSDSP varēs gūt tikai apvienībā ar citām partijām, tādēļ līdz 2010. gada pavasarim, kad plānots ārkārtas kongress, jau vajadzētu būt skaidrībai par potenciālajiem partneriem. Turklāt, ja kopīgu vēlēšanu sarakstu ar kādu ietekmīgu partiju neizdosies izveidot, Dinevičs sola demisionēt no LSDSP priekšsēdētāja amata. Pagaidām gan netiek atklāts, kuras partijas varētu būt sabiedrotie, taču zināms, ka LSDSP līderim ir bijušas sarunas, piemēram, ar Sabiedrību citai politikai, kura gan ir parakstījusi apņemšanos vēlēšanās startēt kopā ar Jauno laiku un Pilsonisko savienību – to programmatiskās nostādnes ir vairāk labējas. Taču LSDSP arī kongresā sestdien jo īpaši uzsvēra kreisās ideoloģijas nozīmību, tāpēc sadarbības principi ar jau nosacīti izveidojušos apvienību ir neskaidri. J. Dinevičs, tāpat kā partijas ģenerālsekretārs Ansis Dobelis, gan uzsvēra, ka arī potenciālajā apvienībā, ar kuru kopā varētu startēt vēlēšanās LSDSP, būtu jāsaglabā partijas identitāte, tādēļ par iekļaušanos kādā citā politiskajā spēkā nevarot būt runa, tikai kopīga saraksta veidošana Saeimas vēlēšanām.

Kritiski par priekšvēlēšanu apvienības ieceri izteicās Juris Erts, kurš arī kandidēja uz partijas priekšsēdētāja amatu. Pēc Erta domām, ar "kosmētisku remontu" vien LSDSP nevarēs atgūt uzticību vēlētāju acīs, turklāt, pēc viņa teiktā, neesot nevienas partijas, kas būtu kaut mazliet līdzīga ideoloģijā sociāldemokrātiem, turklāt – kura gribētu apvienoties ar LSDSP. Sestdienas kongresā tika ievēlēti arī partijas priekšsēdētāja vietnieki – Atis Lejiņš un Ilmārs Gromuls, kā arī jauna valde.

Svarīgākais