"Apvienotais saraksts" vēlas ieviest jaunu kultūru valsts pārvaldē, norāda Smiltēns

© f64.lv, Gints Ivuškāns

"Apvienotais saraksts" (AS) aktīvi atbalsta virzīšanos uz priekšu nākamās valdības veidošanā, kurā tālāk būtu jāvienojas par valdības veicamajiem uzdevumiem, pauž AS viens no līderiem, Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns.

Tā AS politiķis komentēja "Jaunās vienotības" (JV) līdera, Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) pausto, ka saistībā ar piedāvāto atbildību sadalījumu valdībā, JV politiķis gaida "skaidru atbildi" no AS pārstāvjiem, "vai viņi ir gatavi virzīties uz priekšu".

Savukārt AS pārstāvji pauduši, ka sākumā vēlas strādāt pie valdības deklarācijas.

Smiltēns uzsvēra, ka no "pirmās sarunu dienas" AS iestājas par virzīšanos uz priekšu jaunā Ministru kabineta izveidē. Viņš norādīja, ka sākotnējā vienošanās par to, kuras partijas veidos valdību - JV, AS un Nacionālā apvienība - ir panākta. Turpinot šo procesu pareizā secībā, tagad nepieciešams sākt vienoties par valdībai paveicamajiem uzdevumiem, sacīja politiķis. Pēc tam sekotu vienošanās, kurš ir spējīgs attiecīgos uzdevumus paveikt.

AS ir ieinteresēta pēc iespējas ātrākā valdības izveidošanā, atzīmēja Smiltēns. Vaicāts par Kariņa pausto viedokli, ka pie valdības deklarācijas varēs sākt darbu pēc vienošanās par atbildības jomu sadalījumu, Saeimas priekšsēdētājs atjautāja, vai tiešām sākumā "dalām amatus un tikai pēc tam vienojamies par paveicamajiem darbiem?".

Šajā kontekstā Smiltēns arī akcentēja, ka "Apvienotais saraksts" vēlas ieviest jaunu kultūru valsts pārvaldē un atbilstoši arī Valsts prezidenta Egila Levita paustajiem atteikties no pieejas, ka ministrijas ir kā feodālie lēņi, un ieviest horizontālās sadarbības principu valsts pārvaldes iekārtas līmenī.

Tāpat joprojām "gaisā" ir neatbildēts jautājums, vai ministri tiek izvēlēti no 54 koalīcijas deputātiem, vai arī pastāvēs iespēja piesaistīt arī kādu profesionāli, ņemot vērā, ka topošās koalīcijas frakcijās ir ievēlēti cilvēki, kuriem ir ekspertīze daļā nevis visās no jomām, atzīmēja politiķis. Cits politiskā spēka līderis, AS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars šo jautājumu minējis saistībā ar to, kā izraudzīties personu, kurai varētu uzticēt Veselības ministrijas vadību.

Kā ziņots, topošās koalīcijas sarunās nosacīti iestājusies sava veida "pauze", ņemot vērā viedokļu atšķirības starp Kariņu un AS pārstāvjiem par to, kādai jābūt turpmākajai rīcībai.

Kariņš sākumā sagaida AS atbildi par atbildības jomu piedāvājumu, savukārt AS pārstāvji sākumā vēlas strādāt pie valdības deklarācijas izstrādes.

Latvijā

Latvijas pārvades sistēmas operators AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) līdz 2034.gadam elektroenerģijas pārvades sistēmas attīstībā plāno ieguldīt 444,85 miljonus eiro, tostarp 82,12 miljonus eiro līdzfinansēs Eiropas Savienības (ES) fondi, aģentūru LETA informēja AST pārstāvji.

Svarīgākais