Svētdiena, 5.maijs

redeem Ģederts, Ģirts

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

NA un AS piektdien vērtēs Kariņa piedāvāto ministriju sadalījumu

© Egons Ansbergs / F64

"Apvienotais saraksts" (AS) un Nacionālā apvienība (NA) katra atsevišķi iekšienē piektdien, 4.novembrī, vērtēs "Jaunās vienotības" (JV) līdera, Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa izteikto piedāvājumu par ministriju jeb atbildības jomu sadalījumu.

Pēc tam pēcpusdienā JV, AS un NA paredzēts turpināt kopīgas sarunas šajā jautājumā.

NA līderis Raivis Dzintars aģentūrai LETA pagaidām atturējās vērtēt Kariņa piedāvājumu - tas sākotnēji jāizskata un jāizvērtē partijas iekšienē.

Līdzīgi viens no AS līderiem Edgars Tavars aģentūrai LETA norādīja, ka AS izteikto piedāvājumu plāno apspriest piektdien pirms trīs partiju kopīgās tikšanās.

Līdz šim neoficiāli izskanējuši vairāki iespējamie ministru krēslu aizpildīšanas scenāriji, valdības vadītāja amatu saglabājot līdzšinējā premjera Kariņa rokās. Ārlietu ministrijas vadība varētu tikt atkārtoti uzticēta ilggadējam ārlietu resora vadītājam Edgaram Rinkēvičam (JV).

Jaunās Klimata un enerģētikas ministra amatam izskanējis līdzšinējā Salaspils domes priekšsēdētāja Raimonda Čudara (JV) vārds. Tāpat tiek pieļauta iespēja, ka finanšu ministra amatam varētu virzīt JV veidojošās partijas "Vienotība" priekšsēdētāju Arvila Ašeradena kandidatūru, savukārt JV politiķe Evika Siliņa tiek izskatīta kā iespējama labklājības ministres amata kandidāte. Tikmēr izglītības un zinātnes ministra postenim varētu piedāvāt kādreizējās veselības ministres Andas Čakšas (JV) kandidatūru. Vēl pastāv iespēja tieslietu ministra amatam virzīt Inesi Lībiņu-Egneri (JV).

Bijušās Saeimas priekšsēdētājas Ināras Mūrnieces (NA) kandidatūra tiek vērtēta aizsardzības ministra amata kontekstā, savukārt līdzšinējie NA pārstāvošie ministri Nauris Puntulis un Ilze Indriksone varētu saglabāt vadošos amatus esošajās ministrijās, attiecīgi - Kultūras ministrijā un Ekonomikas ministrijā.

Kariņa piedāvātais ministru krēslu sadalījums NA iezīmē arī satiksmes ministra amatu, taču par tā potenciālo ieņēmēju pagaidām ir mazāka skaidrība.

Līdzīgi ir arī ar AS piedāvātajiem zemkopības ministra un veselības ministra amatiem - šo amatu potenciālo kandidātu vārdi pagaidām vēl nav skaidrāk iezīmējušies.

Tikmēr no AS rindām iekšlietu ministra amatam pastāv iespēja izraudzīties kādreizējo premjeru Māri Kučinski (AS), savukārt reģionālās attīstības un digitālo lietu ministra amatā varētu nonākt līdzšinējais Ādažu novada domes priekšsēdētājs Māris Sprindžuks (AS).

Kā ziņots, saskaņā ar Kariņa priekšlikumu topošajā valdībā JV varētu ieņemt septiņus amatus valdībā - Ministru prezidenta, finanšu ministra, ārlietu ministra, izglītības un zinātnes ministra, tieslietu ministra, klimata un enerģētikas ministra un labklājības ministra amatus.

AS pienāktos jau pašlaik ieņemtais Saeimas priekšsēdētāja amats un vēl četri amati valdībā - iekšlietu ministra, zemkopības ministra, veselības ministra un reģionālās attīstības un digitalizācijas lietu ministra amats.

Savukārt NA paredzēts ieņemt četrus ministra posteņus - aizsardzības ministra, kultūras ministra, satiksmes ministra un ekonomikas ministra amatus.

Kā norādīja Kariņš, topošās koalīcijas partijas iekšienē pārrunās piedāvāto atbildības sadalījumu un arī uz ministru amatiem virzāmos kandidātus.