Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Mūrniece: Mums ir jānodrošina Ukrainas pilsoņu un Krimas pamatiedzīvotāju - Krimas tatāru - tiesības dzīvot savās mājās

© Romāns Kokšarovs / F64

Tikai pilnīga Ukrainas uzvara un pilnīga Krievijas sakāve garantēs ilgstošu mieru Eiropā, otrdien Zagrebā uzrunājot klātesošos pirmajā starptautiskajā Krimas platformas parlamentārajā samitā, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA).

"Ukrainas bruņotie spēki un drosmīgie iedzīvotāji šobrīd cīnās par tiesībām dzīvot savā valstī. Viņu mērķis ir atbrīvot okupētās teritorijas un nodibināt mieru. Ukrainas uzvara ir arī mūsu uzvara," pauda Mūrniece.

Krievija klaji pārkāpj Apvienoto Nāciju hartu un starptautiskās līdzāspastāvēšanas noteikumus, taču joprojām ir Apvienoto Nāciju Drošības padomes pastāvīgā locekle ar veto tiesībām, uzsvēra Saeimas priekšsēdētāja, nosaucot šo situāciju par absurdu. Viņasprāt, ir svarīgi izveidot mehānismus, lai iesaldētos Krievijas līdzekļus varētu izmantot Ukrainas atjaunošanai. "Krievija ir jāsauc pie atbildības par izdarītajiem kara noziegumiem un cilvēktiesību pārkāpumiem Ukrainā, tostarp par zvērībām, kas Krimā pastrādātas kopš 2014.gada," sacīja Mūrniece, atzīmējot, ka Latvija atbalsta īpaša tribunāla izveidi.

"Mūsu kaimiņvalsts, Krievija, ir kļuvusi par draudu avotu mieram un starptautiskajai kārtībai," pauda Saeimas priekšsēdētāja, apliecinot, ka Latvija nosoda Krievijas veikto Krimas okupāciju un nelikumīgo aneksiju, kas pārkāpj Ukrainas teritoriālo integritāti un suverenitāti. Tāpat viņa atzīmēja, ka Latvija "nosoda un nekad neatzīs" arī Ukrainas Doneckas, Luhanskas, Zaporižjas un Hersonas apgabalu nelikumīgo aneksiju.

Latvijas atbalsts Ukrainai ir sasniedzis gandrīz procentu no valsts iekšzemes kopprodukta, norādīja Mūrniece, mudinot citas valstis palielināt to sniegto palīdzības apjomu, kā arī aktīvāk iesaistīties Krimas platformas darbā un veidot parlamentārās atbalsta grupas.

Saeimas spīkere augstu novērtēja Krimas tatāru kopienas darbu, informējot par pašreizējo situāciju pussalā. "Mums ir jānodrošina Ukrainas pilsoņu un Krimas pamatiedzīvotāju - Krimas tatāru - tiesības dzīvot savās mājās," sacīja Mūrniece, atzīmējot, ka Latvijā deputātu grupa Starptautiskās Krimas atbalstam tika izveidota 2021.gada maijā.

Saeimas priekšsēdētāja pauda, ka Krimas platforma ir veiksmīgs forums starptautiskās uzmanības pievēršanai un kara zvērību un tiesību pārkāpumu nosodīšanai. Latvija ir un arī turpmāk būs aktīva Krimas platformas iniciatīvu atbalstītāja, sacīja Mūrniece.

Krimas platformas parlamentārajā samitā klātienē ir pārstāvētas vairāk nekā 30 valstis un starptautiskās organizācijas.

Kā ziņots, Mūrniece līdz trešdienai, 26.oktobrim, Horvātijas galvaspilsētā Zagrebā piedalās pirmajā starptautiskajā Krimas platformas parlamentārajā samitā.

Starptautiskā Krimas platforma ir koordinācijas un konsultāciju formāts valdības, parlamenta un ekspertu līmenī. Tā tika izveidota 2021.gadā.