Kariņš: Neveidošu valdību mīļā miera labad, arī man ir savas prasības

© Ekrānuzņēmums

Viesojoties raidījumā "900 sekundes", Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) ir optimistisks memoranda parakstīšanā, norāda uz klupšanas akmeņiem.

Vēl nedēļas sākumā premjers norādīja, ka koalīciju varētu veidot no trīs partijām un vienu no "Jaunās vienotības" ministru amatiem piedāvāt partijas "Progresīvie" pārstāvjiem, pirmdien šis piedāvājums tika noraidīts.

26.oktobrī, viesojoties TV3 rīta raidījumā "900 sekundes", Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV) norādot uz jautājumiem, kuri varētu raisīt diskusijas memoranda pieņemšanā, saka:

"Viens no tiem ir tiesiskums. "Jaunā vienotība" uzskata, ka Satversmes tiesas lēmumi ir jārespektē, tātad jautājums par Civilās savienības likumu. Nevaru veidot valdību, ja partijas uzskata, ka Satversmes tiesas lēmumi nav jārespektē."

Kā otru no klupšanas akmeņiem Kariņš min to, ka viņaprāt "ir valsts kapitālsabiedrības, kuras ministri uztver, ka savējās".

Ministru prezidents uzsver, ka nav ieienteresēts izveidot valdību tikai formas pēc, galvenais esot vienoties par pašiem pamatiem.

Atbildot uz jautājumu par to, cik ērti jutīsies "Jaunā vienotība" starp trīs kolīcijas partijām, Kariņš atbild, ka grūti spriest, "šaurāka kolaīcija var būt efektīvāka".

Ņemot vērā, ka "Apvienotā saraksta" un "Nacionālās apvienības" prasības ir ievērotas un valdību veidos trīs partijas, Ministru prezidents uzsver: "Tas ir ļoti skaisti, arī man ir savas prasības un tas ir šis memorands. Gribat - parakstiet, negribat.."

"Ja memorands netiks parakstīts, tad viņi ir ieveduši mūs strupceļā. Valstiski, tas būtu ļoti slikti, jo pasaule ir iesaistīta karā. No otras puses, neveidošu valdību, mīļā miera labad. Mums ir vajadzīga valdība, kas ir gatava virzīties uz priekšu", apgalvo Kariņš.

Saeimas vēlēšanās uzvarējusī partiju apvienība "Jaunā vienotība" (JV) šodien tiksies ar Nacionālo apvienību (NA) un "Apvienoto sarakstu" (AS), lai apspriestu saturu sadarbības memorandam par koalīcijas veidošanas principiem, aģentūru LETA informēja JV pārstāvji.

JV tikšanās ar NA ir paredzēta plkst.9, bet ar AS - plkst.10.30. Sarunas norisināsies partiju apvienības JV birojā, Rīgā, Zigfrīda Annas Meierovica bulvārī 12-3.

Sadarbības memorands paredz politisko spēku gatavību uzņemties atbildību par valsts attīstību un tautas labklājību un vienošanos par valdības izveidošanas pamatprincipiem un kopīgi izvirzītajiem mērķiem - valsts drošības stiprināšanu, ekonomikas izaugsmi un sociāli taisnīgas, iekļaujošas sabiedrības attīstību, norādīja JV pārstāvji.

Sadarbības memorandu pēc tā izstrādes un "pieslīpēšanas" varētu parakstīt šodien vai rīt, 27.oktobrī.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.