Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Zīle redz Mūrniecei vietu "kādā spēka ministrijā"

© f64.lv, Romāns Kokšarovs

Aizejošās 13.Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (NA) varētu uzņemties ministres pienākumus "kādā spēka ministrijā", šādu nostāju intervijā laikrakstam "Diena" paudis viens no Nacionālās apvienības (NA) līderiem, Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle, kurš pats koalīcijas veidošanas sarunās nepiedaloties.

Mūrniece ir pārvēlēta 14.Saeimā, taču pēc diviem termiņiem parlamenta vadībā esot gatava pāriet uz izpildvaru. "Mūrniece ir nostrādājusi pilnus divus termiņus, visu cieņu, un es domāju, ka viņa ir gatava kādiem izpildvaras amatiem," sacījis Zīle," īpaši šajos laikos ar viņas pieredzi un reakciju uz karu Ukrainā, es domāju, ka viņas starptautiskā pieredze ir noderīga izpildvarā neapšaubāmi, tai skaitā starptautiskā pieredze un pieredze Latvijas politikā."

Taujāts, vai Mūrniece "tēmē" uz aizsardzības ministra posteni, Zīle atteicis, ka NA neesot obligāti šāds uzstādījums, bet viņš redzot Mūrniecei vietu "kādā spēka ministrijā", "kur Ināra Mūrniece būtu ļoti cienījama persona". Attiecīgi viņš nav noliedzis, ka Mūrniece varētu pretendēt arī uz Iekšlietu ministrijas vadīšanu: "Es to nenoliedzu, es nesaku, ka tas tā ir, bet tas tā varētu būt."

"Jo skaidrs, ka ārlietu ministrs acīmredzot būs [Edgars] Rinkēvičs (JV), par to nav šaubu šajā situācijā, es domāju, nevienam, līdz ar to mēs varam izskaitļot, kas ir vēl tās jomas, kurās Mūrniece varētu savu pieredzi likt lietā. Mums trešo reizi cīnīties par Saeimas spīkera amatu laikam, ņemot vērā arī rezultātu vēlēšanās, nav tas racionālākais. Būtu normāli, ka pirmā partija, kas uzvarējusi vēlēšanās un ir valdošajā koalīcijā, veido valdību un otrajai partijai (šajā gadījumā "Apvienotajam sarakstam" ar 15 deputātu vietām) varētu būt spīkera amats - tas ir diezgan loģiski. Vadās, protams, pēc personālijām, bet tas būtu demokrātiski saprotami," teicis Zīle.

Zīle nesaskata būtiskus trūkumus, lai Saeimas priekšsēdētāja amatu uzticētu Mārim Kučinskim (AS). "Kučinskis ir bijis premjers, un nevarētu tā būt, ka tagad valodas dēļ viņš nederētu spīkera amatam, tā nevarētu būt," piebildis NA politiķis.

Zīle atgādinājis NA nostāju, ka partija grib turpināt vadīt tās trīs ministrijas, kuras partijas kontrolē ir jau esošajā valdībā - Ekonomikas, Zemkopības un Kultūras ministrijas. "Domāju, esam visumā labi pārvaldījuši iepriekšējā vēlēšanu ciklā. Lai gan, protams, ne vienmēr visi simtprocentīgi ir apmierināti, kas ir tajā nozarē," piebildis politiķis.