Koalīcijas veidošanas sarunas: JV tiksies ar AS un NA

© f64.lv, Kaspars Krafts

"Jaunā vienotība" (JV) šodien koalīcijas veidošanas sarunās tiksies ar "Apvienotā saraksta" (AS) un Nacionālās apvienības (NA) pārstāvjiem, informē JV.

Tikšanās plānotas JV birojā Rīgā, Zigfrīda Annas Meierovica bulvārī 12-3. Plkst.13.30 paredzēta saruna ar AS pārstāvjiem un plkst.16 - ar NA.

NA pārstāve Ināra Mūrniece pastāstīja, ka otrdien ir ieplānota tikšanās ar JV, lai apspriestu tēmas, kas ir svarīgas NA.

Vaicāta par Ministra prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) kritisko attieksmi pret vairākām AS nostādnēm reformu jautājumos, Mūrniece atzīmēja, ka NA tikšanās laikā ar AS esot diskutēts vien par konceptuālām lietām, neiedziļinoties detaļās. Kamēr partijas savstarpēji nav izrunājušas nostāju attiecībā uz minētajiem jautājumiem, Saeimas spīkere to nekomentēšot.

Ir jautājumi, par kuriem abām partijām viedoklis sakrīt, ir tādi, par kuriem NA vēlētos dzirdēt detalizētāku AS viedokli, un ir arī tādi, kuros NA skaidri zina, ka neatbalstīs AS nostāju, piemēram, vēlēšanu reformas sakarā, pauda Mūrniece, vienlaikus uzsverot, ka sarunas ir jāturpina.

Trešdien, 19.oktobrī, plkst.9 JV plānota tikšanās ar "Progresīvo" pārstāvjiem.

Kā ziņots, Valsts prezidents Egils Levits pilnvarojis JV līderi, Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu veikt konsultācijas ar pārējām partijām par iespējamas koalīcijas izveidošanu.

Pēc 14.Saeimas vēlēšanām koalīcijas veidošanas sarunās galvenais domstarpību jautājums ir par to, cik partneriem būtu jāietilpst jaunajā valdībā un koalīcijā. Sarunu vadītāja JV vēlētos, ka koalīcijā būtu četri politiskie spēki - JV, AS, NA un arī "Progresīvie", turpretim AS un NA "Progresīvos" koalīcijā redzēt nevēlas.

JV jaunajā Saeimas sasaukumā ieguvusi 26 mandātus, AS - 15, NA - 12, bet "Progresīvie" - desmit, tātad ar "Progresīvajiem" koalīcijai parlamentā būtu 64 balsis, bet bez - 54.