Kariņš uzsver, ka ar katru potenciālo koalīcijas partiju JV ir kas kopīgs un atšķirīgs

© Ģirts Ozoliņš / F64

Pēc padziļinātākām diskusijām ar potenciākajiem partneriem ir skaidrs, ka "Jaunajai vienotībai" (JV) ir kas līdzīgs un atšķirīgs ar katru no šīm partijām, ceturtdien pēc JV un Nacionālās apvienības (NA) tikšanās žurnālistiem paziņoja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

JV ar NA jau ir strādājusi ilgtstoši, tai skaitā arī pēdējos četrus gadus, un pēc sarunas ir apliecinājies, ka partijām ir ļoti līdzīgs redzējums par ārpolitiku, valsts drošību, valsts ekonomisko attīstību, tai skaitā arī enerģetikas jautājumos, atzīmēja Kariņš. Pēc viņa teiktā, JV saredz visas iespējas strādāt ar konkrētas programmas izstrādi, ja abas partijas vienotos par strādāšanu koalīcijā. "Vēl ir jāpārrunā detaļas, taču mums ir stipri līdzīgi uzskati," norādīja premjers.

Kā pauda Kariņš, atsķirības ar NA parādās sociālos jautājumos - par to, vai Civilās savienības likums būtu jāpieņem. JV uzskata, ka Satversmes tiesas lēmums ir jāpilda, un vispareizāk tas būtu darāms, pieņemot minēto likumu, kas jau ir sagatavots trešajam lasījumam un ir tikai jāpieņem, taču NA uzskata citādi. Tāpat JV uzskata, ka būtu jāratificē Stambulas konvencija, jo tā ir plaši pieņemta, starptautiska konvencija, kas arī Latvijai ir jāpieņem, sacīja valdības vadītājs. Taču arī šajā jautājumā NA esot cits viedoklis.

Pēc detalizētām sarunām par konkrētiem politiskās programmas punktiem konstatēts gan kopīgais, gan atšķirīgais partiju vidū, norādīja Kariņš. Potenciālie koalīcijas partneri turpināšot savstarpējās diskusijas, precizējot dažādus atsevišķus jautājumus.

Kā ziņots, JV šodien koalīcijas veidošanas sarunās tikās ar NA pārstāvjiem. Pirmdien notika JV saruna ar "Progresīvajiem", bet trešdien - ar "Apvienoto sarakstu".

Pēc 14.Saeimas vēlēšanām koalīcijas veidošanas sarunās galvenais domstarpību jautājums ir par to, cik partneriem būtu jāietilpst jaunajā valdībā un koalīcijā. Sarunu vadītāja JV uzskata, ka koalīcijā jābūt četriem politiskajiem spēkiem - JV, AS, NA un arī "Progresīvajiem", turpretim AS un NA "Progresīvos" koalīcijā redzēt nevēlas.

JV individuālajās tikšanās reizēs ar šīm partijām turpinās sarunas par darāmajiem darbiem.

JV jaunajā Saeimas sasaukumā ieguvusi 26 mandātus, AS - 15, NA - 12, bet "Progresīvie" - desmit, tātad ar "Progresīvajiem" koalīcijai parlamentā būtu 64 balsis, bet bez - 54.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.