Arodbiedrības: ar bērnu pabalstu reformu valdība rok sev kapu

Ar ģimenes valsts pabalstu reformu varētu parādīt, vai ģimenes ar bērniem ir valsts prioritāte, taču, ņemot vērā, ka valdības nodoms ir ietaupīt uz šiem pabalstiem vairāk nekā 11 miljonus latu jau šogad, ar bērnu pabalstu reformu valdība rok sev kapu, par to ir pārliecinātas arodbiedrības.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) vakar uzstāja, ka Labklājības ministrijas (LM) izstrādātā koncepcija par ģimenes valsts pabalsta reformu ir jāizskata Nacionālajā trīspusējā sadarbības padomē, kur piedalās dažādu nozaru ministri (ne tikai labklājības), kā arī darba devēji un pašas arodbiedrības. Darba devēji šo iniciatīvu atbalsta.

LM valdības uzdevumā izstrādājusi koncepciju, kurā piedāvā piecus alternatīvus ģimenes valsts pabalsta modeļus. Saskaņā ar valdības plāniem ģimenes pabalstam, kurš pašlaik ir astoņi lati par katru bērnu ģimenē, jābūt reformētam no šāgada jūlija. Līdz tam pabalstu maksā visiem pašreizējā apmērā.

"Patīk tas mums vai nepatīk, bet tāds uzdevums Labklājības ministrijai ir dots – noteiktā budžeta ietvaros izstrādāt šo reformu," atzina LM Sociālās apdrošināšanas departamenta direktore Jana Muižniece. Viņa atgādina: nauda, ko paredzēts ietaupīt uz pabalsta reformas – 11,6 miljoni latu, jau ir nogriezta, kas nozīmē, ka visi Saeimas deputāti, kuri nobalsoja par šāgada budžetu, jau ir nobalsojuši par šīs naudas samazinājumu. Tomēr J. Muižniece uzsver: "Ne tagad, ne iepriekšējos gados, kad starptautisko aizdevēju spiediens bija liels, lai samazinātu pabalstus, mēs nekad neesam tam piekrituši un esam aizstāvējuši ģimenes pabalstu kā vienīgo universālo pabalstu – tādu, kas tiek maksāts visām ģimenēm. Tagad tas vairs nav izdevies." Valdības sēdē, kad par to lemts, neviena ministrija necēlās kājās un neteica: ņemiet šo naudu no mums, bet saglabājiet pabalstus!

Tieši citu alternatīvu meklēšana, kur pasmelt šos miljonus, būtu tādas valdības uzdevumus, kura rūpējas par ģimenēm, uzskata arodbiedrības. LBAS priekšsēdētāja vietnieks Egīls Baldzēns saka: mēs jau neklūpam virsū LM, viņiem valdība uzdod, viņi izstrādā, bet mēs nevaram atbalstīt šos variantus. Arodbiedrību pārstāve Jevgēnija Stalidzāne uzskata, ka nav pareizi pabalstus atņemt ģimenēm ar vienu bērnu. Ja nebūs pirmā, nebūs arī otrā... Rita Pfeifere no arodbiedrībām arī spriež: pavisam aizmirsti ir vientuļie vecāki – vai mammai, kurai ir viens bērns, pateiksim – tev vajag otru vientuļo, tad maksāsim pabalstu? Ja valdība izšķirsies par soli pabalstu piešķiršanā dalīt bērnus, arodbiedrības arī prognozē Satversmes tiesas procesu, jo tā būtu bērnu diskriminācija.

No LM variantiem izriet, ka pabalstu nākotnē varētu maksāt tikai tām ģimenēm, kurās ir divi un vairāk bērnu, vai tikai tām, kurās ir trīs un vairāk bērnu. Pabalsta apmērs atšķiras – ja valsts gribētu maksāt visām divu un vairāk bērnu ģimenēm, tad tas būtu jāsamazina uz pusi. Ja pabalstu maksātu tikai tām ģimenēm, kurās ir trīs un vairāk bērnu, tad tas būtu lielāks – vismaz desmit latu par bērnu. LM ir saglabājusi arī variantu par pabalstu izmaksāšanu tikai trūcīgām ģimenēm. "Latvijā arvien izdevīgāk ir būt formāli trūcīgam, jo tad var saņemt vairāk pabalstu, un, ja ģimenes pabalsta saņemšanai skatītos cilvēka ienākumus, tas ģimenes stimulētu tos slēpt," ir pārliecināts sociālās jomas eksperts Pēteris Leiškalns.

***

ALTERNATĪVAS

ĢIMENES VALSTS PABALSTA REFORMA

Alternatīvie risinājumi

1. a) Ģimenēm ar diviem un vairāk bērniem 4,60 latu vai b) 8 lati

2. Ģimenēm ar trim un vairāk bērniem 10 latu

3. Trūcīgām ģimenēm 17,60 latu

4. Daudzbērnu un trūcīgām ģimenēm 6,40 latu

Avots: LM

Latvijā

Ar Latvijas Investīciju attīstības aģentūras (LIAA) atbalstu tapis seriāls "Misija latvietis", kura pirmizrāde būs skatāma šā gada 7.novembrī "LMT Viedtelevīzijā" un 14.novembrī LTV1, aģentūru LETA informēja LIAA.