Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

Pētniece analizē Saeimas vēlēšanu iespējamos rezultātus

© Kaspars Krafts/F64

"Jaunās vienotības" (JV) uzvara 14. Saeimas vēlēšanās bija prognozējama jau pēdējos mēnešos, bet tā nebija skaidra šā gada sākumā, aģentūrai LETA sacīja "Providus" vadošā pētniece un direktore Iveta Kažoka.

Viņa norādīja, ka Ukrainas kara faktors ir mainījis to, ko cilvēki gaida no valdības.

Vēlētāju aptaujas pie iecirkņiem jeb "exit poll" uzrāda piecas partijas, kas pārliecinoši varētu iekļūt Saeimā, savukārt sešām partijām ir gaidāmas saspringtas turpmākās stundas, līdz būs zināmi reālie provizoriskie rezultāti.

Partijas "Saskaņa" zemos rādītājus Kažoka skaidro ar to, ka jau aptaujās vasarā bija redzams, ka šīs partijas vēlētāji meklēja alternatīvu, tostarp daļa izvēlējās balsot par partiju "Stabilitātei!", kā arī bija novērojama Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un tās premjera kandidāta Aivara Lemberga popularitāte krievvalodīgo vēlētāju vidū. Tāpat iepriekšējās aptaujas rādījušas, ka daļa krievvalodīgo vēlētāju izvēlējusies balsot par partiju "Latvija pirmajā vietā" (LPV).

Vienlaikus bijis redzams, ka "Saskaņa" nedarīja neko, lai uzvarētu konkurencē ar iepriekšminētajām partijām, un "uzvedās tā, it kā negribētu uzvarēt", līdz ar ko "Saskaņas" zemais rezultāts vēlētāju aptaujā neesot pārsteidzošs.

Kažokas ieskatā, pirms vēlēšanām bija pilnīgi skaidrs, ka 14. Saeimā iekļūs JV un Nacionālā apvienība (NA), savukārt gadījumā, ja faktiskie rezultāti JV tiešām uzrādīs šādu atrāvienu, koalīciju bez JV nebūs iespējams izveidot, un šī partija "varēs diktēt, ko ņemt un ko neņemt koalīcijā," sacīja Kažoka.

Vienlaikus pētniece norādīja, ka koalīcijas sastāvs būs atkarīgs no partijām un konkrētām personām, kas tiks ievēlētas Saeimā. Tāpat būtisks faktors varētu būt tas, vai ZZS izvēlēsies norobežoties no sava premjera kandidāta Aivara Lemberga, lai iekļūtu koalīcijā.

Kažoka piebilda, ka gada sākumā bija vērojama zema cilvēku uzticēšanās esošajai valdībai, un JV var pateikties ģeopolitiskajai situācijai, kas radusies pēdējos mēnešos, par šādu rādītāju.

Jau vēstīts, ka lielāko vēlētāju atbalstu 14.Saeimas vēlēšanās varētu būt guvušas JV, Apvienotais saraksts (AS) un ZZS, liecina aģentūras LETA, Latvijas Televīzijas (LTV), Latvijas Radio un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) sestdien veiktā nobalsojušo vēlētāju aptauja pie iecirkņiem ("exit poll").