Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Politika

"Jaunā vienotība" jau līksmo

© Mārtiņš Zilgalvis/F64

"Jaunās vienotības" birojā ar skaļām ovācijām sagaidīja vēlētāju aptaujas rezultātus. Politiskā spēka pārstāvji apsveica viens otru, bet bilda, ka priecāties ir pāragri, jo jāsagaida Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotie rezultāti.

Vēlētāju aptaujas jeb "exit poll" rezultāti iepriekšējās vēlēšanās ir bijuši diezgan precīzi, tomēr jāņem vērā, ka atsevišķu partiju rezultātu gadījumā iespējamas procentpunktu izmaiņas, aģentūrai LETA sacīja tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra "SKDS" vadītājs Arnis Kaktiņš.

Vienlaikus Kaktiņš pauda, ka aptuveni trešdaļa aptaujāto vēlētāju atteikušies paust viedokli. Tāpat, iespējams, krievvalodīgie vēlētāji pašreizējos apstākļos bijuši kautrīgāki savu lēmumu paušanā.

Kaktiņš norādīja, ka, iespējams, krievvalodīgo auditoriju partijām, tostarp "Saskaņai", "Latvijas Krievu savienībai" un "Stabilitātei!", faktiskais sniegums varētu būt labāks, nekā to rāda aptauju dati.

Savukārt komentējot Jaunās vienotības (JV) labos "exit poll" rādītājus, Kaktiņš norādīja, ka JV varētu būt pārliecinoši vēlēšanu uzvarētāji, par ko liecinājušas arī iepriekšējas aptaujas. Šādu situāciju Kaktiņš skaidro ar sabiedrības dienaskārtību, kas radikāli nomainījās šā gada 24.februārī, kad par būtisku jautājumu iedzīvotāju ikdienā kļuva Latvijas ģeopolitiskās izvēles.

"Liela daļa vēlētāju droši vien nav sajūsmā par JV darbībām, tomēr vēlētāji ir pārliecināti, ka JV iestājas par pareizo ģeopolitisko situāciju, un pašreizējā situācijā ir nepieciešama stabilitāte un prognozējamība," sacīja Kaktiņš.

Savukārt "Saskaņas" zemais vēlētāju aptaujas rezultāts skaidrojams ar to, ka šīs partijas vēlētāji iepriekšējās SKDS aptaujās bijuši salīdzinoši slikti motivēti piedalīties vēlēšanās. "Viens ir teikt, ka ies balsot par konkrēto partiju, un otrs ir faktiski iet uz vēlēšanām," sacīja Kaktiņš.

Vienlaikus ārzemju vēlētāju balsis visdrīzāk būtiski nemainīs vēlētāju aptauju rezultātus, prognozēja Kaktiņš, pieņemot, ka liela daļa ārzemju vēlētāju varētu balsot par JV.

"Savukārt par koalīcijas izveidošanu vēl ir pāragri runāt," pauda Kaktiņš, piebilstot, ka to ietekmēs partijas, kas pārvarēs 5% robežu.

Komentējot Ukrainas kara faktoru, Kaktiņš norādīja, ka šis faktors būs redzams pēc vēlēšanām, kad būs iespējams salīdzināt krievvalodīgo vēlētāju partiju rezultātus ar "exit poll" datiem. "Ja uzrādīsies krietni labāki rezultāti, tad varēs teikt, ka ir bijis šis Ukrainas kara faktors," sacīja Kaktiņš.

Portāls NRA jau rakstīja, ka lielāko vēlētāju atbalstu 14.Saeimas vēlēšanās varētu būt guvušas "Jaunā vienotība" (JV), Apvienotais saraksts (AS) un Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), liecina aģentūras LETA, Latvijas Televīzijas (LTV), Latvijas Radio un Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) sestdien veiktā nobalsojušo vēlētāju aptauja pie iecirkņiem ("exit poll").